OSLOBOĐENJE BEOGRADA: 72 godine slobode (FOTO)

GLAVNI grad Srbije danas obeležava 72 godine od oslobođenja u Drugom svetskom ratu

0

GLAVNI grad Srbije danas obeležava 72 godine od oslobođenja u Drugom svetskom ratu. U jutarnjim časovima 20. oktobra 1944. završene su devetodnevne borbe za oslobođenje prestonice od nacističke okupacije. Jedinice iz sastava Prvog proleterskog i Dvanaestog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Drugog i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije izvojevale su jednu od najznačajnijih pobeda na Balkanu u Drugom svetskom ratu.

Nemačke okupacione snage izgubile su oko 15.000 pripadnika, a oko 9.000 njih je zarobljeno. S druge strane, oslobodilačka vojska je imala oko 3.000 poginulih i 4.000 ranjenih. Pripadnici narodnooslobodilačkih jedinica, kojima je komandovao Peko Dapčević, i snage Crvene armije, na čelu sa generalom Vladimirom Ždanovom, sreli su se 11. oktobra, ujutru, na levoj obali Morave, i zajednički krenuli u bitku za Beograd. Za tri dana savladan je otpor Nemaca na prilazima Beogradu, dok su, s druge strane, jugoslovenske i ruske snage zajednički oslobodile Topolu i Mladenovac i zauzele Avalu.

U noći između 19. i 20. oktobra pala je i palata „Albanija“. Na nju je, ubrzo, istaknuta jugoslovenska trobojka s petokrakom, koja je simbolično označila da je Beograd oslobođen. Nju je, po cenu života, izneo borac Mladen Petrović. Od zadobijenih rana iz mitraljeskog gnezda, pao je mrtav ispod zastave.

Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*