Основан Национални савет Срба у Словенији

Мр Иван Костић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону и Јадранка Јовановић, члан Одбора присуствовали су установној скупштини Националног савета Срба у Словенији и у име Одбора и Народне скупштине Републике Србије подржали оснивање кровне организације Срба у овој земљи.

0

У суботу, 1. октобра 2016. године, у Цанкарјевом дому осамнаест српских друштава окупило се и основало Национални савет Срба, са циљем решавања питања статуса Срба у Словенији. Иако су Срби после Словенаца бројчано највећа национална заједница, до данас у Словенији нису признати као национална мањина.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону мр Иван Костић је у обраћању нагласио добре односе двеју земаља и жељу да се та сарадња перманентно унапређује. Он је указујући на статус Срба у Словенији, подсетио на чињеницу да је Словенцима у Србији признат статус националне мањине и да се од словеначких власти очекује у том смислу реципроцитет. Костић је указао на значај јединства српске заједнице и на могућности које се заједничким наступањем отварају, у циљу побољшања положаја наших сународника који живе ван матице, као и да Одбор за дијаспору и Србе у региону даје пуну подршку оснивању кровних организација Срба.

Народна посланица Јадранка Јовановић, члан Одбора се обратила скупу и поздравила одлучност да се оснује Национални савет, указујући на јединство као неопходан сегмент у остваривању заједничког циља. Она је нагласила да у развоју добрих односа двеју земаља, постоји потреба јачег културног повезивања и упутила поруку нашим сународницима да се воде међусобним разумевањем и слогом. Српска заједница треба да се избори за већи утицај на подручју културе, образовања, информисања и службене употребе језика и писма, као и питања статуса.

Подршку оснивању Националног савета Срба у Словенији дао је г-дин Владимир Божовић, саветник председника Владе Републике Србије за регионалну сарадњу и односе са верским заједницама, који се обратио скупу и указао на важност оснивања Савета. За председника Националног савета изабран је мр Бранислав Рајић, потпредседник Одбора за спољну политику и међународне односе у Словеначком парламенту и члан владајуће странке, Странке модерног центра у Словенији. Национални савет Срба у Словенији је усвојио Статут и изабрао органе управљања.

Оснивачкој скупштини Националног савета Срба у Словенији присуствовали су званичници Словеније: Милан Брглез, председник Словеначког парламента, Игор Шолтес, посланик Европског парламента, Драган Матић, председник Одбора за културу Словеначког парламента, Бранислав Рајић и Иван Прелог, посланици у парламенту Словеније. Скупу су присуствовали и Бранко Јуришић, вођа Канцеларије Српског народног већа у Загребу, Александар Радовановић, амбасадор Србије у Љубљани, Стана Кончаревић, први секретар у Амбасади Србије у Љубљани и парох Александар Обрадовић, представник СПЦ у Љубљани.

Народна Скупштина Републике Србије

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*