Osnovan Nacionalni savet Srba u Sloveniji

Mr Ivan Kostić, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Jadranka Jovanović, član Odbora prisustvovali su ustanovnoj skupštini Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji i u ime Odbora i Narodne skupštine Republike Srbije podržali osnivanje krovne organizacije Srba u ovoj zemlji.

0

U subotu, 1. oktobra 2016. godine, u Cankarjevom domu osamnaest srpskih društava okupilo se i osnovalo Nacionalni savet Srba, sa ciljem rešavanja pitanja statusa Srba u Sloveniji. Iako su Srbi posle Slovenaca brojčano najveća nacionalna zajednica, do danas u Sloveniji nisu priznati kao nacionalna manjina.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu mr Ivan Kostić je u obraćanju naglasio dobre odnose dveju zemalja i želju da se ta saradnja permanentno unapređuje. On je ukazujući na status Srba u Sloveniji, podsetio na činjenicu da je Slovencima u Srbiji priznat status nacionalne manjine i da se od slovenačkih vlasti očekuje u tom smislu reciprocitet. Kostić je ukazao na značaj jedinstva srpske zajednice i na mogućnosti koje se zajedničkim nastupanjem otvaraju, u cilju poboljšanja položaja naših sunarodnika koji žive van matice, kao i da Odbor za dijasporu i Srbe u regionu daje punu podršku osnivanju krovnih organizacija Srba.

Narodna poslanica Jadranka Jovanović, član Odbora se obratila skupu i pozdravila odlučnost da se osnuje Nacionalni savet, ukazujući na jedinstvo kao neophodan segment u ostvarivanju zajedničkog cilja. Ona je naglasila da u razvoju dobrih odnosa dveju zemalja, postoji potreba jačeg kulturnog povezivanja i uputila poruku našim sunarodnicima da se vode međusobnim razumevanjem i slogom. Srpska zajednica treba da se izbori za veći uticaj na području kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma, kao i pitanja statusa.

Podršku osnivanju Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji dao je g-din Vladimir Božović, savetnik predsednika Vlade Republike Srbije za regionalnu saradnju i odnose sa verskim zajednicama, koji se obratio skupu i ukazao na važnost osnivanja Saveta. Za predsednika Nacionalnog saveta izabran je mr Branislav Rajić, potpredsednik Odbora za spoljnu politiku i međunarodne odnose u Slovenačkom parlamentu i član vladajuće stranke, Stranke modernog centra u Sloveniji. Nacionalni savet Srba u Sloveniji je usvojio Statut i izabrao organe upravljanja.

Osnivačkoj skupštini Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji prisustvovali su zvaničnici Slovenije: Milan Brglez, predsednik Slovenačkog parlamenta, Igor Šoltes, poslanik Evropskog parlamenta, Dragan Matić, predsednik Odbora za kulturu Slovenačkog parlamenta, Branislav Rajić i Ivan Prelog, poslanici u parlamentu Slovenije. Skupu su prisustvovali i Branko Jurišić, vođa Kancelarije Srpskog narodnog veća u Zagrebu, Aleksandar Radovanović, ambasador Srbije u Ljubljani, Stana Končarević, prvi sekretar u Ambasadi Srbije u Ljubljani i paroh Aleksandar Obradović, predstavnik SPC u Ljubljani.

Narodna Skupština Republike Srbije

POSTAVI ODGOVOR

*