Основана Народна странка: Покрећемо талас, БГ шанса (Видео)

0

Београд — У Београду је основана Народна странка за чијег је председника изабран бивши шеф дипломатије Вук Јеремић.

На оснивачкој скупстини, у присуству 352 делегата, Јеремић је једногласно изабран за председника те политичке партије.

Једногласно су изабрани први потпредседник Мирослав Алексић као и потпредседници Синиса Ковачевић, Санда Расковић Ивић, Светозар Чиплић, Здравко Понош и Никола Јовановић.

Делегати су на оснивачкој скупштини усвојили и програм и статут Народне странке, саопштено је из те поилитичке партије. Међу усвојеним програмским начелима су модерна и развојна економска политика, правна држава и независне институције, помирење националног и грађанског у Србији као и војна неутралност земље.

Ту је и захтев за деполитизацију апарата служби безбедности у Србији, као и потреба усвајања закона о лустрацији.

Народна странка ће се борити против ненародног режима, изјавио је њен лидер Вук Јеремић на оснивачкој скупштини те партије у хотелу Метропол. Како каже, прва прилика за победу опозиције су избори у Београду.

„Ако буде памети то ће бити прва велика победа опозиције од 2012. године“, рекао је Јеремић.

Према његовој оцени до победе ће доћи „ако разумни људи буду јединствени“.

„Ти избори могу да значе победу над режимом али и велики први тест за нас“, рекао је он.

Јеремић је навео и да је циљ Народне странке победа „над ненародним режимом“: „Наш је циљ да пошаљемо на сметлиште историје овај ненародни режим“.Осим тога, он је истакао да у Србији у 21. веку има пола милиона гладних, ка ои да је близу два милиона људи на ивици апсолутног сиромаштва.

Према његовим речима, Народна странка ће се борити за бољи и праведнији систем који ће давати наду, сигурност и достојанство.

„Покренућемо талас који нећемо моћи да зауставимо и страху ће све мање бити места у Србији“, истакао је Јеремић.

Он је рекао да ће Народна странка тежити помирењу такозване грађанске и националне Србије, оцењујући да је та подела штетна.

„Не постоји прва и друга Србија, већ једна недељива народна Србија“, навео је он.
Та странка ће се, како је истакао, борити за боље место Србије у свету.

„Србија постаје предмет подсмеха. На власти је корупционашки картел и то свет зна, али не види алтернативу. Ми ћемо показати да можемо да будемо алтернатива“, рекао је Јеремић.

Према његовим речима, залагаће се за успостављење тужиоца за високу корупцију који ће бити недодирљив и заштићен као бели медвед, за закон о пореклу имовине и спровести дугоочекивану лустрацију у Србији „без изузећа“.

„Ми имамо конкретан и смислен план за Србију који предвида повећање запослености и најмање пет одсто годишњег раста“, истакао је Јеремић.

Кандидат за првог потпредседника Народне странке Мирослав Алексић рекао је да је Србија „поробљерна и окупирана страхом“ и да је тога свестан свако ко је успео да се одупре пропаганди и спасе хипнозе.
„Морамо још многе да пробудимо, да подигнемо главу пониженима, да народу вратимо државу. Ми смо снага промена у држави“, истакао је он.

Кандидат за потпредседника Синиша Ковачевић обраћајући се члановима странке упитао је да ли желе да живе у Србији у којој је министар културе непознат и својим ујацима и који је равнодушан према томе што четири петине програма нацоналних телевизија припадају „вођи његове странке“.

Он их је даље упитао да ли желе да живе у земљи у којој је министар одбране дезертер, Мурат „херој“, Андрић „будала“, у којој се људи гледају са мржном „као јетрве“, у којој реч не значи ништа, у којој страх има хиљаде адреса, а срећа тек неколико.

Оснивачкој скупштини Народне странке присуствовали су као гости председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић, функционер Заједно за Србију Душан Петровић, лидер Здраве Србије Милан Стаматовић, председник Нове Србије Велимир Илић, Левице Србије Борислав Стефановић, Покрета за преокрет Јанко Веселиновић.

Присуствовао је и лидер Слоге Жељко Веселиновић, књижевник Марко Видојковић, и један од лидера црногорског Демократског фронта Небојша Медојевић.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*