Основана Помоћна полиција. Опозиција: То је партијска полиција!

На снагу је ступила Уредба Владе Србије на основу које се формира Помоћна полиција, а што су данас осудиле поједине опозиционе странке које смтрају да се тиме прави "партијска полиција"

0

На снагу је ступила Уредба Владе Србије на основу које се формира Помоћна полиција, а што су данас осудиле поједине опозиционе странке које смтрају да се тиме прави „партијска полиција“.

Помоћну полицију ће чинити особе које нису у радном односу у Министарству унутрашњих послова и то да би обављали полицијске послове, наводи се у Уредби владе коју преноси Инсајдер.нет.

Током ангажовања, припадници те поилције ће носити оружје, полицијске униформе и службену легитимацију, која се разликује само у натпису – уместо „полиција“ пише „помоћна полиција“.

Рад Помоћне полиције је у Закону о полицији из 2016. уређен са два члана а новом уредбом се за рад Помоћне полиције – најшира овлашћења дају министру унутрашњих послова.

Демократска странка (ДС), Покрет Доста је било (ДЈБ), Двери и Лига социјалдеморката Војводине (ЛСВ) у одвојеним саопштењима оштро су критиковали одлуку Владе уз оцену да се ради о ставарању партијске полиције.

„Влада Србије доношењем уредбе о помоћној полицији покушава да замаскира своју неспособност у вођењу система безбедности“, навела је ДС.

Та странка сматра да власт „уместо да јача криминалистичку полицију и смањују администрацију, уз побољшавање професионалног и животног стандарда припадника МУП-а, увођењем помоћне полиције ствара додатни простор за запошљавање по дискреционој одлуци министра“.

ДС указује и да је неодржива ситуација у којој људи који се школују за тај посао на Криминаистичко полицијској акдемији не могу да се запосле „од дуге колоне активиста Српске напредне странке“.

Покрет Доста је било у саопштењу наводи да премијер Александар Вучић овом уредбом прави партијску полицију.

„Већина поштених и професионалних полицајаца не подржава власт Вучића због политичких злоупотреба којима су стално изложени, отпуштања политички неподобних, довођења нестручног партијског кадра и деградирања професије у сваком погледу“, наводи ДЈБ.

Сматра и да је „премијеру и његовом министру полиције Небојши Стефановићу све теже да контролишу незадовољство полиције“ и додаје да је „ово очигледан корак ка прављењу партијске полиције која треба да обезбеђује власт“.

„У Помоћну полицију ће бити биран послушни партијски кадар СНС на исти начин као што су бирани (и употребљавани) припадници Комуналне полиције у Београду, као што су постављани нотари, извршитељи и као што ће бити бирани управитељи зграда“, оцењује ДЈБ.

ЛСВ је оценила да је Уредба Владе Србије о формирању помоћне полиције непотребна, и поставила питање зашто држава формира „паралелне полицијске снаге“.

Та страка је упозорила да Уредба, која је јуче ступила на снагу, превиђа да се Помоћна полиција формира у ситуацији „драматизације политичких прилика у земљи“.

Странка је у саопштењу оценила и да су посебно дискутабилна овлашћења која министар полиције добија овом Уредбом, да може у Помоћну полицију ангажовати одређена лица која испуњавају услове предвиђене Уредбом и то без расписивања јавног конкурса.

ЛСВ сматра да ова уредба подрива структуру Полиције Србије, али и саму државу, која „не сме бити зависна од такозваних помоћних снага безбедности, него од регуларних безбедносних структура“.

Покрет Двери сматра да је Вучић формирањем „помоћне полиције“ брутално злоупотребио позицију и суспендовао правну државу правећи парадржавну, приватну, напредњачку полицију која треба да буде логистика у политичком терору који спроводи над неистомишљеницима.

„Зашто Вучић параполицију формира баш сада у предизборном периоду? Да ли Вучић своје батинаше који су се „прославили“ пребијањем и инцидентима на бирачким местима, сада уводи у легалне институције како би слободно могли да спроводе насиље, а не би сносили никакву одговорност?“, наводе Двери.По уредби Министар добија овлашење да и без конкурса може да ангажује помоћне полицајце, а да би били ангажовани довољно је да буду незапослени, старији од 18, а млађи од 50 година и да имају најмање средњу стручну спрему, у четворогодишњем трајању.

Они потом не морају да делују у својим срединама, већ било где на територији Србије.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*