Основао ТЕKСАС: Овај човек је био први СРБИН у Америци!

0

Процењује се да данас преко 5 милиона Срба живи расуто широм света и по томе наша држава спада у земљу са најјачом дијаспором на свету.
У време када је Срба у Србији све мање, а оних у иностранству све више, сећамо се нашег првог „земљака“ који је срећу решио да потражи „преко баре“.

Према подацима амбасаде САД, први Србин који се званично одселио у ову далеку државу био је Ђорђе Шагић, касније назван Џорџ Фишер – Ђорђе „рибар“.

Након Првог српског устанка давне 1814. године Ђорђе Шагић, син православног Србина из Стоног Београда у данашњој Мађарској имао је два избора – као учесник овог покушаја српског народа за ослобађањем од турске окупације могао је или да се врати кући и по очевој жељи постане свештеник, или да проба да срећу потражи сам, далеко од породице.

Ђорђе, тада младић од тек 19. година, изабрао је другу опцију и 1814. године у Хамбургу се укрцао на брод за Америку.

Нови свет
И тако је Ђорђе Шагић стигао у „нови свет“ у коме се брзо добро снашао. Оженио се богатом Елизабетом Дејвис из Мисисипија и населио се код њених родитеља. Млади пар је ускоро добио тројицу синова.

Године 1825. сада већ Џорџ Фишер, помагао је у оснивању Јорске масонске ложе, а 1829. постао је држављанин Мексика и примио обавезу да годишње доведе 500 породица у Тексас на територије Хедена Еварда.

Врло брзо после овога, Ђорђе је схватио где лежи права моћ и почео је да се бави политиком. Био је борац за независност Тексаса и Новог Мексика, директор царине, амерички судија и оснивач првих српских организација и цркава у Kалифорнији.

Заједно са Хосеом Антониом Мексијом организовао је покрет у Њу Орлеансу против централистичке владе. Борио се за укидање ропства, за стицање независности Тексаса и његово припајање Сједињеним Америчким Државама.

Служио је у разним градским одборима Сан Франциска, а 1870. постао је конзул САД у Грчкој.

Џорџ Фишер женио се четири пута. Умро је у Сан Франциску 11. јуна 1873. године. Његови потомци и данас живе у Америци.

Иако већина Срба данас не зна за овог човека, Ђорђе Шагић је, после Тесле и Пупина, вероватно наш најзначајнији земљак у Америци.

Чувени историчар Џон Ливингстон уврстио га је међу 200 најугледнијих Американаца)

Вестинет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*