Остали у деведесетим: Политичари, да ли вам је неко рекао да је рат завршен?

0

Понижавање, вређање, претње, хушкање, говор мржње, па чак и звецкање оружјем. А година је 2016, није 1991. или 1992.

За балканске политичаре време као да је стало, па се ствари које су се говориле током ратних година и данас врло уредно чују са највиших државних функција.

Тим Џуда, познати британски стручњак за Балкан, каже за „Блиц“ да у случају Србије и Хрватске обе профитирају на домаћим теренима враћајући се у суморну прошлост.

– Пре свега, ту је изборна кампања у Хрватској. СДП има слабе економске резултате из времена док су били на власти, док се ХДЗ суочава са корупцијом. Зато, када говоре о Другом светском рату, убиству Ђурековића 1983. или амбасадора Роловића, они у ствари не желе да говоре о садашњости и будућности. Са друге стране, када год неки политичар у Србији лаје о томе како је Милошевић био велики, премијер Вучић од тога извуче бенефиције кад каже како су његови опоненти бескорисни, те како за разлику од њега живе и даље у деведесетим годинама – каже Џуда за наш лист.

Слично размишља и амерички аналитичар Данијел Сервер, који каже да се балкански политичари, суочени са слабим економским растом и тешкоћама у испуњавању ЕУ захтева (поготово владавине права), ослањају на старе етничке раздоре.

– Сличне ствари видимо и у ЕУ и САД. Излазак из такве замке јесте гласачка кутија: гласачи морају да казне оне који доносе само националистичку реторику, а награде оне који желе озбиљно да се посвете економском и друштвеном бољитку – рекао је Сервер

Оно што је још занимљивије, сматра Душан Јањић из Форума за етничке односе, јесте да су лидери балканских земаља махом деца деведесетих, а међу њима има и ратних профитера и шовиниста.

– Зато сви они изазивају психозу страха и рата као у то време. Додуше, када се све то дешавало, они су били испод или око столова и били задужени за галаму. У томе су добри и данас – прича Јањић, истакавши да некомпетентни и нестручни кадрови из деведесетих никако не желе да отворе прозоре и пусте 21. век да уђе.

Политички аналитичар из БиХ Џевад Галијашевић каже да државе не нуде програме за своје народе.

– Оно што једни са другима причају личи на разговоре преко плота. Некадашња политика Алије Изетбеговића Бошњаке свађа са свима, а Хрватска као да не схвата да има државу и да јој Србија више није проблем. Србија покушава ствари да решава, али без већег успеха – прича Галијашевић.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*