Остоја Војиновић: Добродошао у биполарни свет Доналде

0

“Наредио сам оружаним снагама САД да почну прецизне нападе на мете повезане са арсеналом хемијског наоружања сиријског диктатора Башера ел Асада “ ( Доналд Трамп )

Ово “прецизне“ значило је да се случајно не погоде објекти где су позиционирани Руси.Све у свему, био је то Холивуд, један врло блед уметнички утисак Америке.Сиријски ПВО срушио им је 80 одсто “нових, лепих и модерних“ ракета, о којима је данима пред напад твитовао Трамп, а притом су успели да сруше само празну зграду неког научног центра.

Видесмо још једно показивање силеџијства, наравно по ко зна који пут, и једно демонстрирање силе западне коалиције, а првенствено једну симулација рата за ПР потребе.Све је ово личило на једно епизодно, ограничено показивање ратних мишића и сирове снаге. Овим нападом на Сирију није започео Трећи светски рат, ми се заправо, у том рату налазимо отприлике негде од рушења Берлинског зида и устоличења и доминације једне суперсиле и успостављања једнополарног света, присутног до скоро.

Што се терена тиче, Руси су дефинитвно снабдели Сиријце са одговарајућом опремом за обарање ракета, и они су по сиријским, руским и иранским изворима оборили око 70 од 100. Ако је то тачно, то је одличан резултат, нарочито ако су коришћени само стари С системи, првенствено Букови и Квадрати произведени још у СССР-у.


Запад крије да је сиријски ПВО оборио више од 70 ракета типа „Томахавк“, а да ниједна ракета није ушла у простор који брани руски ПВО. Русија, није имала шта да делује приликом овог напада, осим да им потопи брод у Црвеном мору са кога су и испалили ракете, али то би већ била ескалација глобалних размера. Ово је један веома неуспешан, викенд-рат, намењен за западну популацију, која ће с обзиром на то како им њихови медији испирају мозак, и како су они за то врло захвални конзументи, прогутати ову причу.Причу која ће да покаже како ето, они ударају по Асаду, а Руси ни да мрдну. Сва срећа и хвала Богу што Руси нису имали за шта, ни због чега да мрдну.


Што се кредибилитета тиче, изгубили су га и онај и твитераш Трамп, и Меј, као и петлић Макрон, јер су без одобрења УН напали другу земљу, и у нормалном свету ( а овај је далеко од тога), и од истих тих УН-а би били одређени за ратне злочинце, или би им се спремао неки нови Нирнберг.Ипак, за некога је њима порастао кредибилитет (као уличном насилнику), а изгубио га је онај ко није одговорио. Наивно је мислити да Руси нису одговорили управљајући сиријском ПВО што и број оборених ракета говори. Наивно је мислити и да Руси неће употребити своје напредне системе када, и ако дође време за то.Као што је наивно и мислити да Руси немају шансе у сукобу са Америма.Тако су мислили и Наполеон и Хитлер.Русија није никада започињала ратове, али их је успешно и победоносно завршавала, излазећи на сва мора. Запад је ту лекцију научио тако да, боље је било сада дати мало симулације рата за домаћу рају и јавност.

Зна се да запад не сматра Асада легитимним представником Сирије, и да желе да га свргну, склоне, наменивши му исту судбину као Хусеину и Гадафију.С друге стране, Русија западне фаворите у Сирији, не само ИСИЛ, већ две године веома успешно војно елиминише и неутралише.


У јутрошњем нападу од стране Американаца, Енглеза и Француза, биле су укупно три сиријске жртве. Русија је само током прошле године побила својим бомбардовањем на хиљаде западних штићеника , па Јенкијима није падало на памет да се усуде да потапају руске бродове и тиме провоцирају већи сукоб.

Након ове акције Асад ће, евидентно је изаћи ојачан, а ко сматра да је Русија у овој ситуацији требала да потапа америчке и енглеске бродове, очигледно има проблеме за здравим разумом. Наводна прича о Асадовим склоништима хемијског оружја, која је и послужила као повод за ракетирање Сирије, најобичнија је будалаштина. Између некадашњег Рачка и недавног „хемијског напада“ у Думи граница је танка, а „рукопис“ оба „случаја“ неодољиво је сличан.

После ове америчке акције Русија ће учврстити своје савезништво са Ираном, али и са Турском, као и неким другим регионалним играчима. Руски пројекти гасовода у тим подручјима свакако су и кључ ове приче, или један од делова слагалице у овом делу света.И поред дугог присуства на просторима Блиског Истока, и поред бројних и дубоких веза са Саудијцима и Израелцима, Американци нису више тако сигурни, чак би се могло рећи да су и у грчу у новим околностима. Сирија је данас суверена и слободна земља, захваљујући Русији која веома паметно и рационално ради свој посао и та им рационалност и одговорност у сваком погледу доноси добитак на свим плановима. Путин повлачи мудре, рационалне и одговорне политичке потезе и неко будуће време ће то и показати. “Аргументи“ да нема петљу да одбрани Сирију и да узврати на напад су тотално површни и бесмислени. А порука за све оне “разочаране у Русију “ је једноставна и проста – нека само покушају да замисле како би изгледао синоћни напад у Сирији да нема Руса већ тамо.

Докле је Трамп “догурао“, питање је.Да ли би био одмах “потрошен“ да није наредио ово што је наредио? Путин не би имао са ким у САД да разговара да је несретни Трамп експресно “отишао“. Бољи је Трамп од “дубоке државе“, са којом Путин нема шта да разговара, јер сва армада у Средоземном мору и на подручју Блиског Истока која напада, није Трампова, већ “ дубоке државе“ САД, Енглеске и Француза. Много је велики улог у свему овоме него што се чини, и нормално је да све има своје последице. У политици великих увек су велике ствари у игри. При том треба добро вагати шта се добија, а шта губи. Код нас ће на замаху очигледно добити сви они који су били против Русије.

Top of Form

Остоја Војиновић, Видовдан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*