Ostoja Vojinović: Dobrodošao u bipolarni svet Donalde

0

“Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašera el Asada “ ( Donald Tramp )

Ovo “precizne“ značilo je da se slučajno ne pogode objekti gde su pozicionirani Rusi.Sve u svemu, bio je to Holivud, jedan vrlo bled umetnički utisak Amerike.Sirijski PVO srušio im je 80 odsto “novih, lepih i modernih“ raketa, o kojima je danima pred napad tvitovao Tramp, a pritom su uspeli da sruše samo praznu zgradu nekog naučnog centra.

Videsmo još jedno pokazivanje siledžijstva, naravno po ko zna koji put, i jedno demonstriranje sile zapadne koalicije, a prvenstveno jednu simulacija rata za PR potrebe.Sve je ovo ličilo na jedno epizodno, ograničeno pokazivanje ratnih mišića i sirove snage. Ovim napadom na Siriju nije započeo Treći svetski rat, mi se zapravo, u tom ratu nalazimo otprilike negde od rušenja Berlinskog zida i ustoličenja i dominacije jedne supersile i uspostavljanja jednopolarnog sveta, prisutnog do skoro.

Što se terena tiče, Rusi su definitvno snabdeli Sirijce sa odgovarajućom opremom za obaranje raketa, i oni su po sirijskim, ruskim i iranskim izvorima oborili oko 70 od 100. Ako je to tačno, to je odličan rezultat, naročito ako su korišćeni samo stari S sistemi, prvenstveno Bukovi i Kvadrati proizvedeni još u SSSR-u.


Zapad krije da je sirijski PVO oborio više od 70 raketa tipa „Tomahavk“, a da nijedna raketa nije ušla u prostor koji brani ruski PVO. Rusija, nije imala šta da deluje prilikom ovog napada, osim da im potopi brod u Crvenom moru sa koga su i ispalili rakete, ali to bi već bila eskalacija globalnih razmera. Ovo je jedan veoma neuspešan, vikend-rat, namenjen za zapadnu populaciju, koja će s obzirom na to kako im njihovi mediji ispiraju mozak, i kako su oni za to vrlo zahvalni konzumenti, progutati ovu priču.Priču koja će da pokaže kako eto, oni udaraju po Asadu, a Rusi ni da mrdnu. Sva sreća i hvala Bogu što Rusi nisu imali za šta, ni zbog čega da mrdnu.


Što se kredibiliteta tiče, izgubili su ga i onaj i tviteraš Tramp, i Mej, kao i petlić Makron, jer su bez odobrenja UN napali drugu zemlju, i u normalnom svetu ( a ovaj je daleko od toga), i od istih tih UN-a bi bili određeni za ratne zločince, ili bi im se spremao neki novi Nirnberg.Ipak, za nekoga je njima porastao kredibilitet (kao uličnom nasilniku), a izgubio ga je onaj ko nije odgovorio. Naivno je misliti da Rusi nisu odgovorili upravljajući sirijskom PVO što i broj oborenih raketa govori. Naivno je misliti i da Rusi neće upotrebiti svoje napredne sisteme kada, i ako dođe vreme za to.Kao što je naivno i misliti da Rusi nemaju šanse u sukobu sa Amerima.Tako su mislili i Napoleon i Hitler.Rusija nije nikada započinjala ratove, ali ih je uspešno i pobedonosno završavala, izlazeći na sva mora. Zapad je tu lekciju naučio tako da, bolje je bilo sada dati malo simulacije rata za domaću raju i javnost.

Zna se da zapad ne smatra Asada legitimnim predstavnikom Sirije, i da žele da ga svrgnu, sklone, namenivši mu istu sudbinu kao Huseinu i Gadafiju.S druge strane, Rusija zapadne favorite u Siriji, ne samo ISIL, već dve godine veoma uspešno vojno eliminiše i neutrališe.


U jutrošnjem napadu od strane Amerikanaca, Engleza i Francuza, bile su ukupno tri sirijske žrtve. Rusija je samo tokom prošle godine pobila svojim bombardovanjem na hiljade zapadnih štićenika , pa Jenkijima nije padalo na pamet da se usude da potapaju ruske brodove i time provociraju veći sukob.

Nakon ove akcije Asad će, evidentno je izaći ojačan, a ko smatra da je Rusija u ovoj situaciji trebala da potapa američke i engleske brodove, očigledno ima probleme za zdravim razumom. Navodna priča o Asadovim skloništima hemijskog oružja, koja je i poslužila kao povod za raketiranje Sirije, najobičnija je budalaština. Između nekadašnjeg Račka i nedavnog „hemijskog napada“ u Dumi granica je tanka, a „rukopis“ oba „slučaja“ neodoljivo je sličan.

Posle ove američke akcije Rusija će učvrstiti svoje savezništvo sa Iranom, ali i sa Turskom, kao i nekim drugim regionalnim igračima. Ruski projekti gasovoda u tim područjima svakako su i ključ ove priče, ili jedan od delova slagalice u ovom delu sveta.I pored dugog prisustva na prostorima Bliskog Istoka, i pored brojnih i dubokih veza sa Saudijcima i Izraelcima, Amerikanci nisu više tako sigurni, čak bi se moglo reći da su i u grču u novim okolnostima. Sirija je danas suverena i slobodna zemlja, zahvaljujući Rusiji koja veoma pametno i racionalno radi svoj posao i ta im racionalnost i odgovornost u svakom pogledu donosi dobitak na svim planovima. Putin povlači mudre, racionalne i odgovorne političke poteze i neko buduće vreme će to i pokazati. “Argumenti“ da nema petlju da odbrani Siriju i da uzvrati na napad su totalno površni i besmisleni. A poruka za sve one “razočarane u Rusiju “ je jednostavna i prosta – neka samo pokušaju da zamisle kako bi izgledao sinoćni napad u Siriji da nema Rusa već tamo.

Dokle je Tramp “dogurao“, pitanje je.Da li bi bio odmah “potrošen“ da nije naredio ovo što je naredio? Putin ne bi imao sa kim u SAD da razgovara da je nesretni Tramp ekspresno “otišao“. Bolji je Tramp od “duboke države“, sa kojom Putin nema šta da razgovara, jer sva armada u Sredozemnom moru i na području Bliskog Istoka koja napada, nije Trampova, već “ duboke države“ SAD, Engleske i Francuza. Mnogo je veliki ulog u svemu ovome nego što se čini, i normalno je da sve ima svoje posledice. U politici velikih uvek su velike stvari u igri. Pri tom treba dobro vagati šta se dobija, a šta gubi. Kod nas će na zamahu očigledno dobiti svi oni koji su bili protiv Rusije.

Top of Form

Ostoja Vojinović, Vidovdan

POSTAVI ODGOVOR

*