OSTROG: Hiljade vjernika pred moštima Svetog Vasilija Ostroškog

0

Više hiljada vjernika tradicionalno je na dan svetog Vasilija Ostroškog čekalo da pristupi i pokloni se moštima sveca i čudotvorca koje se čuvaju u manastiru Ostrog.

Pristiglo je na hiljade vjernika svih religija ne samo iz Crne Gore, već iz svih zemalja u okruženju.

Centralnu liturgiju ispred Gornjeg Ostroga predvodio je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije, uz sasluženje mitropolita borispoljskog i brovarskog UPC Moskovskog patrijarhata Antonija i episkopa novogračaničkog i srednjezapadnoameričkog Longina i budimljansko-nikšićkog Joanikija, te brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva SPC i UPC.

Foto: IN4S

Mitropolit Amfilohije je blagosiljao i prerezao slavski kolač koji je u slavu Božiju, a u čast Svetog Vasilija Ostroškog pripremila ostroška bratija, kao i slavske kolače brojnih svečara.

On je kazao da su svi ljudi na zemlji jedno, jedan čovjek u Isusu Hristu.

„To je Crkva Hristova kojoj mi pripadamo i koju ispovjedamo. Evo i danas ovdje sabrani smo iz svih krajeva zemaljskih oko Ćivota Svetog Vasilija i svjedočimo to jedinstvo“, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je podsjetio da je danas u Ukrajini, odakle je došao mitropolit Antonije, „bratoubilački rat, a da mi u Crnoj Gori dobro znamo šta su bratoubilački ratovi“.

Foto: IN4S

„Svi treba da se pomolimo da Bog podari mira i bratske ljubavi našoj braći u Ukrajini, da prestane prolivanje bratoubilačke krvi i da prestanu i oni moćnici sa Zapada da podržavaju tu bratoubilačku krv, nego da prepuste narodu da riješi svoja pitanja i svoje probleme, da se narod objedini oko ćivota svetih Antonija i Teodosija Pečerskih, da se objedini oko Svetog Vladimira ravnoapostolnog prosvetitelja sverosijskog“, kazao je Amfilohije.

On je dodao da su „isti pokretači svih bratoubilačkih sukoba u svijetu od davnina“.

„Sveti Vasilije, koji je bio pomiritelj braće, neka bi pomirio sve ljude i sve zemaljske narode da se svi saberu oko jedne svetinje, jedinog Boga, Boga ljubavi, Oca, Sina i Duha Svetoga. Da se svi poklonimo toj vječnoj božanskoj ljubavi i da se svi ispunimo tom ljubavlju Božijom, kao što smo se mi danas ovdje ispunili. Svi narodi da se ovako ispune te jedne ljubavi“, kazao je mitropolit Amfilohije.

IN4S,

POSTAVI ODGOVOR

*