У току саслушање оптуженог за шпијунажу

0

У Вишем јавном тужилаштву у Београду у току је саслушање осумњиченог за шпијунажу у корист Хрватске, након чега ће се одлучити о даљем току поступка, сазнаје РТС.

Очекује се да ће данашње саслушање бити завршено до 14 часова, јер тада истиче полицијско задржавање које је одређено након хапшења које су у петак спровели оперативци БИА у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом.

Осумњичени се терети за кривично дело шпијунаже. У зависности од околности под којима је то дело извршено, наш Кривични законик предвиђа казне од три до 15 година затвора.

Уколико услед таквих радњи наступе тешке последице за безбедност, економску или војну моћ земље, казна је најмање 10 година затвора.

Тужилаштво је саопштило да ухапшено лице има држављанство Републике Србије и Хрватске, и да је до 1990. године живео и радио у Републици Хрватској, након чега му је место пребивалишта било у Републици Србији.

Медији су пренели да се осумњичени зове Чедо Чоловић (57) и да је пензионисани официр Војске Републике Српске Крајине, који је ухапшен док је бежао у Хрватску.

Наводе и да је ухапшени протеклих месеци па, како наводе, и година, у Београду и Србији прикупљао податке о официрима ЈНА против којих Хрватска јесте или би могла покренути кривични прогон због дела почињених током рата.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*