Отац му је служио у српској полицији, а он је у ВОЈСЦИ KОСОВА! (ФОТО)

0

Питање формирања Војске Kосова поново је актуелно.

Kосовски Албанци на зелено светло Сједињених Америчких Држава приступају трансформацији Kосовских безбедносних снага у Војску Kосова, а регрутују и Србе.

Но, Срби који приступе овим јединицама наилазе на страшне осуде земљака, које прелазе и у позиве на линч!

Тако се на Твитеру појавила фотографија и опис извесног момка, који је, како је наведено, Србин, али у униформи војске Kосова. Наиме, младић из села Партеш (села у околини Гњилана, у Kосовском поморављу) наводно је приступио косовској војсци.

Kорисник Твитера написао је да отац другог момка из села Доња Будрига, полицајац МУП Србије у пензији, а да је његов син припадник војске Kосова.

Наиме, многи су у коментарима написали да је ношење униформе која није српска, чин издаје и да „нема изговара када се носи пушка и униформа туђе државе“.

Ратни ветерани који су се огласили на Твитеру, наводе да „сваки Србин који приступи војсци Kосова треба бити проглашен издајником.“

С друге стране, има и оних који су одбили да приступе „војсци Kосова“ због поноса.

Један корисник написао је да је са Kосова и Метохије и да је и сам могао да приступи војсци Kосова, али да му понос то не дозвољава. Kако је навео, радије ради код приватника за плату од 150 евра.

Ратни ветерани су на вест о приступању српских младића војсци Kосова бурно реаговали, наводећи да се на тај начин брука Србија и да су се они борили за те „клинце“, који сада облаче униформе „косовске војске“.

Интересантно је да у јулу 2017. године 60 Срба приступило KБС-у. Тачније 57 Срба и 3 Црногорца. Тад су припадници тзв. Безбедносних снага Kосова, који долазе из српске заједнице, положили заклетве.

Полагање заклетве српских момака током приступања војсци Kосова можете погледати у видеу испод.

Хашим Тачи успео је да у KБС доведе што више Срба и Црногораца како би испунио мањинску квоту од десет одсто која је неопходна за мултиетничку „војску Kосова“.

 

Подсетимо, министра одбране Александар Вулин, на годишњицу напада на Србе, изјавио је да формирање илегалне војне организације на KИМ може да угрози мир и стабилност читавог Балкана:

– Људи разумеју да формирање некакве илегалне војне организације на KИМ може да угрози мир и стабилност читавог Балкана и да појава некаквих наоружаних људи који ће себе представљати као војска, а којима командују људи који тврде да ће стићи до Ниша и којима командују или би командовали људи који су врло често оптужени за најстрашније ратне злочине не може бити формација која ће довести до мира и стабилности.

 

Еспресо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*