Otac Sava Janjić: SPC ne traži pomoć od Vlade Kosova – NEGO KIRIJU!

0

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izjavio je da Srpska pravoslavna crkva na Kosovu ne traži pomoć od kosovske vlade, već da isplati kiriju za korišćenje objekta u vlasništvu SPC u Prištini u kojem je smeštena kosovska Agencija za borbu protiv korupcije

Iguman je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da se ne radi o tačnoj sumi novca, i da je reč o neplaćenoj kiriji za zloupotrebu korišćenja imovine SPC u Prištini od strane Agencije za borbu protiv korupcije.

– Naša crkva je tražila da se za višegodišnje korišćenje objekta mora isplatiti zaostala renta za sve prethodne godine. Kosovska Vlada je pristala da plati negde oko 200 i nešto hiljada eura, ali ostala suma novca nije isplaćena. Dakle, reč nije o nikakvoj pomoći Vlade Republike Kosova već zapravo o renti zbog uzurpacije objekta SPC, nekadašnje crkvene škole u kojoj danas radi Agencija za borbu protiv korupcije – rekao je Sava Janjić.

Dodao je da je pristanak da se plati jedan deo zaostalog novca postignut zahvaljujući zalaganju više ambasada, posebno Ambasade SAD-a.

– Dogovorena je jedna suma prema tržišnim vrednostima i, prema tome, nije reč o nikakvom davanju novca, nije reč o nikakvom finansiranju od strane Vlade Kosova, daleko od toga. Jer, Vlada Kosova poznato je nikada nije finansirala SPC na taj način. Štaviše, najnoviji izveštaj Stejt departmenta o verskim pravima na Kosovu upravo kritikuje Vladu Kosova zato što pomaže novčano samo Islamsku zajednicu – naveo je Sava Janjić.

Taj novac, dodao je on, ide crkvi na Kosovu, posebno za pomoć Srbima u Prištini, i druge potrebe Crkve, humanitarne prirode.

Iz Vlade Kosova su za RSE rekli da je Vlada u potpunosti ispunila te obaveze.

Objekat u kojem je Agencija za borbu protiv korupcije katastarski pripada Hramu Svetog Nikole u Prištini.

Srbin info

POSTAVI ODGOVOR

*