Отишао да преда малине, чуо цену, вратио се и покосио све

0

Драган Бели Јововић, произвођач из Раткова код Оџака, покосио је пола јутра малина у пуном роду, револтиран откупном ценом.

Наредних дана ће машином почупати и корење овог воћа, у којем више не види никакву будућност, иако су Ратковчани у малинарству видели шансу за напредак и останак младих на селу.

Драган је у понедељак набрао 200 килограма малина и кренуо да их преда на откупном месту на којем је било истакнуто да је цена 80 динара. Представник хладњаче је, међутим, рекао да може да плати само 70 динара за килограм, после чега је Драган закачио косачицу за трактор и уништио малињак стар пет година, пишу Вечерње новости.

„Морао сам да отпустим бераче, којима сам плаћао 200 динара на сат, а они за то време наберу три килограма, па су све паре од откупа ишле њима, тако да нисам могао да покријем улагања у производњу. То је потпуна деградација, којом се сељаци терају у дужничко ропство, јер држава није учинила ништа да их заштити“, огорчен је Драган.

Он каже да су трговци малинама успоставили монопол уцењујући произвођаче.

„Малина је осетљиво воће, и ако се не преда у року, врло брзо труне, што откупљивачи користе обарајући цену, на коју узгајивачи пристају, да им род не би пропао. Алавост мешетара је прешла све границе, па им од производње малина није довољно 10 или 20 процената, него желе да узму 120 одсто“, истиче Драган.

 

večernje novosti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*