Отказ радници из каменолома

0

Два месеца након што је повереница за равноправност закључила да је Симићева била дискриминисана, фирма јој је дала отказ

Два месеца након што је повереница за родну равноправност утврдила да је Данка Симић у фабрици Равнаја у Малом Зворнику дискриминисана само зато што јој је супруг био председник синдиката, она је добила отказ.

Од петка више не ради у фабрици камених агрегата, у којој је годинама дискриминисана и то тако што је, најпре, са места лаборанта на ком је била деценијама „унапређена“ у спремачицу, потом и помоћну радницу.

– Од петка више не ради, рекли су јој да је технолошки вишак. Више им није потребан помоћни радник, јер тог места по новој систематизацији коју су недавно урадили више нема – прича за Данас њен супруг Миленко Симић.

Каже да су јој из рачуноводства најпре рекли да ће добити отпремнину од 395.000 динара, међутим у петак су јој исплатили 293.000 динара. Данка има непуних 56 година, и 36 година стажа. Међутим, од пензије је још далеко и, како каже, сада не зна шта ће да ради.

О Данки Симић, која је само због тога што је супруга Миленка Симића, председника синдиката у фабрици у којој се годинама борио за редовне плате и нормалне услове рада, писали смо последњих девет месеци. Миленко Симић је отказ у фабрици коју је пре седам година приватизовао МБА Миљковић, добио у септембру прошле године. Суд је касније пресудио у његову корист и вратио га на посао фебруара ове године. Међутим, он је на посао дошао само по нови отказ. Његова супруга Данка прошла је још теже. Најпре је са места лаборанта на ком је радила од средине осамдесетих, пребачена последњих година на место чистачице, да би јесенас завршила у каменолому, да из њега ручно пребацује камење. Управо због тога реаговала је и повереница и почетком априла изнела мишљење да је Данка у Равнаји била дискриминисана од стране пословодства и затраживши од директора Александра Савановића да то исправи.

Када смо питали менаџмент Равнаје пре месец дана да ли су то учинили, нисмо добили одговор. Повереницу су, међутим, обавестили да ће „поступити по препоруци“ и „оклонити дискриминацију“, али у том писаном одговору нису прецизирали и које ће то конкретно мере предузети. Сада су и повереница и јавност добили одговор и на то питање.

Србија Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*