Откивена највећа гробница Маја са телом краља и благом

0
Tikal Main Plaza

Међународни тим археолога у Белизеу је открио досад највећу гробницу мајанског владара стару око 1.300 година.

У просторији величине 4,5 са 2,4 метара, смештеној на дубини од око пет метара под земљом, пронађене су кости локалног владара из ‘династије змија’, плоче с хијероглифима, огрлица од жада, 13 оштрица ножева од опсидијана и 36 керамичких посуда.

Гробница је ископана у руинама древног града Xунантуницха, на реци Мопан на западу Белизеа. Xунантуницх је на крају доминације Маја, од 600. до 800. године нове ере, био церемонијално средиште тога краја.

Археолози су на гробницу наишли приликом искапања средишњих стубова велике грађевине.

Прве анализе показују да је владар у тренутку смрти био стар између 20 и 30 година и да је био снажне мишићне грађе. Тело је положено тако да је главном било окренуто према југу. Подробније анализе могле би открити његов идентитет и узрок његове смрти. У гробници су такође пронађене кости јагуара или јелена, што указује да је покопана особа имала висок статус, односно да је најверојатније била владар тога краја.

Занимљиво је да је гробница била изграђена заједно с околним структурама, што је уобичајено за египатску, али не и за мајанску архитектуру. Ова чињеница указује да је гробница била главна сврха целог храма.

Маје су били на врхунцу моћи у шестом веку нове ере. Међутим, већина њихових градова напуштена је већ у деветом веку. Узроци њиховог наглог пада до данас су остали неразјашњени. Према једној од најпопуларнијих теорија, Маје су својом екстензивном пољопривредом толико утицале на околину да су у том делу света појачали климатске промене које су им донеле велике суше.

Вођа археолошког тима Џејми Ејв са Универзитета Северне Аризоне сматра да би плоче с хијероглифима могле бити најважнији део новог открића јер би могле да разјасне историју династије. Стручњаци верују да су оне пренете из града Kаракола који се налазио 40-ак километара јужније, и да описују освајачке походе ранијег владара змијске династије K’ана ИИ.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*