Откривено чиме ЦИА уцењује Србију

0

Двојица највиших функционера МУП Србије већ 13 година раде за ЦИА у страху да ће Американци објавити доказе да су они у току акције „Сабља“ хладнокрвно, после хапшења и мучења, стрељали шефове „земунског клана“ Душана Спасојевића Шиптара и Милета Луковића Kума!

Ови високопозиционирани официри наше полиције, од којих је један и дан-данас на челу једне од најмоћнијих полицијских формација, Американцима редовно достављају поверљиве информације из истрага и одају им најважније државне тајне, потврђено је у више одлично обавештених извора из самог врха власти.

„Амерички УKП“

Kако сазнајемо, управо је на њих мислио премијер Александар Вучић када је у понедељак увече на конференцији за новинаре после седнице Бироа за координацију служби безбедности рекао да ће се држава обрачунати са страним шпијунима!

Вучић је том приликом, подсетимо, потврдио да је један високи функционер Управе криминалистичке полиције ухваћен приликом предаје комплетне документације о најважнијим истрагама службеницима стране амбасаде.

Он није рекао име, али медији су јуче објавили да је у питању Вељко Попара, један од начелника у УKП и својевремено заменик и блиски сарадник смењеног генерала полиције Родољуба Роћка Миловића.

– УKП као најважнији, средишњи део полиције од кога пресудно зависи системска борба против криминала и корупције до пре извесног времена био је под директном контролом америчке амбасаде. Њима је јављано буквално све шта се ради, знали су сваки детаљ из најважнијих и најосетљивијих истрага. Сада је одлучено да се то, једном за свагда, пресече и спречи – преноси наш саговорник из врха власти.

Према његовим речима, током „истраге шпијуна“ у врху МУП непобитно је утврђено да је ЦИА заврбовала двојицу функционера МУП преко случаја убиства Шиптара и Kума!

– Имамо најозбиљније индиције да их Американци држе у шаци преко такозваног случаја „Мељак“. ЦИА, према врло кредибилним информацијама, има снимак који је тајно направљен, а на коме се види да су Спасојевић и Луковић ухапшени живи и здрави. Такође, имају и изјаву једног од учесника акције, полицајца који је у међувремену емигрирао у САД, а који је детаљно описао како су Шиптар и Kум ухапшени, мучени и на крају хладнокрвно стрељани. Наводно су им том приликом узели и велику количину пара које су имали са собом – преноси наш саговорник.

На наше питање откуд Американцима такве информације и докази које, бар званично, нема наша држава, он одговара:

– Kако откуд им? Па Американци и ЦИА су 2003. неколико месеци после убиства Ђинђића буквално контролисали све у Србији. Неки од тих доказа и изјава су постојали и у српској полицији, али су касније по политичком налогу уништени како се никада не би сазнала права истина!

И док јуче, званично, нико из полиције и Владе Србије није хтео да коментарише наша сазнања, лидер радикала Војислав Шешељ, који је у више наврата јавно говорио да су бивши начелник УKП Родољуб Миловић и командант САЈ Спасоје Вулевић по политичком налогу ликвидирали Шиптара и Kума, каже да су Американци још пре Петог октобра „купили“ све полицијске генерале, који од тада раде за њих.

– Све доскора сви они су били законом заштићени и нико им ништа није могао. Променило се неколико влада, али Вељовића нису могли никако да смене с места директора полиције. Такође, шпијуни су продрли у све друштвене сфере. Па доскора тужилац за ратне злочине био је Вукчевић, који је све истраге водио само по налогу Американаца. Добро је да се коначно крене у обрачун с тим, јер западне обавештајне агенције раде директно против интереса Србије – истиче Шешељ.

Војни и безбедносни аналитичар Владе Радуловић оцењује да су на нашим просторима најактивније обавештајне службе Америке, Британије, Немачке, али и Русије и Kине.

– Стране обавештајце увек интересују полицијске, војне, али и компромитујуће информације личне природе, на основу којих онда могу да уцене појединце да раде за њих. Наше обавештајне службе су у последње време активније и ажурније, па не треба да чуди ако ускоро открију још афера. То се најбоље видело кад су у јавност процуреле фотографије службеника амбасаде САД на протесту „жуте патке“ – подсећа Радуловић.

Шпијуни и у политици

Бивши полицијски оперативац Слободан Пајић тврди да су стране обавештајне службе веома активне код нас и да то треба отворено рећи.

– Србија је избушена као сир и треба јавно саопштити да смо њихова колонија. Није крив Пера Перић што је шпијун, већ ко га је тамо поставио, без безбедносне провере, и зашто досад није процесуиран. Озбиљна шпијунска активност врши се преко високих политичких функционера, не преко полицајаца – напомиње Пајић.

Цвијановић: Или ће Вучић очистити службе или ће оне „очистити“ њега

Уредник портала „Нови стандард“ Жељко Цвијановић истиче да је познато да је српска полиција од 2003. године пала под контролу страних служби, али да се сад први пут о томе јавно говори.

– Зато сматрам да ће конференција од прексиноћ имати велики домет. Можда ће Вучићу то бити најгори потез у политичкој каријери. Он има месец дана да очисти полицију и службе од криминалних структура или ће у наредном периоду оне „очистити“ њега. Ако се не обрачуна с криминалцима у сопственим редовима, у следећих шест месеци преко својих полицајаца, политичара и осталих сарадника они ће се обрачунати с њим – упозорава Цвијановић.

Kако су убијени Шиптар и Kум?

* 27. марта 2003. у вечерњим сатима у селу Мељак, двадесетак километара од Београда, убијени су Душан Спасојевић Шиптар и Миле Луковић Kум

* Према званичној верзији, они су се са Дејаном Миленковићем Багзијем током полицијске акције „Сабља“ крили у викендици Луковићевог рођака. Приликом покушаја бекства дошло је до пуцњаве између „земунаца“ и полиције, у којој су Шиптар и Kум убијени. Једино је Багзи, потрчавши на страну супротну од ове двојице, успео да искористи гужву и умакне

* Полиција је саопштила да је Спасојевић приликом хапшења употребио пушкомитраљез „М70“, док је Луковић покушао да баци бомбу „кашикару“. На Луковићевом телу пронађене су ране од седам метака, од чега три на глави, док је Спасојевић имао пет рана на грудима и једну на глави

* Медији су у више наврата писали да су Спасојевић и Луковић ухапшени неколико дана пре убиства у Мељаку и у строгој тајности доведени у Централни затвор, где су испитивани, да би касније били премештени на непознату локацију и ликвидирани

* Ране на главама Спасојевића и Луковића и бројни други докази од почетка демантовали су званичну верзију

Реакције странака

Ђорђе Милићевић, СПС
Безбедносна ситуација, не само у Србији него и у региону, изузетно је сложена. Најновија сазнања и открића захтевају пуну посвећеност, одговорност и преданост свих институција система.

Зорана Михајловић, СНС
Верујем у институције и дајем пуну подршку премијеру и безбедносним службама у борби против криминалаца. Владавина права и борба против криминала и корупције су најважнији за пут ка ЕУ.

Муамер Зукорлић, БДЗ
Службе безбедности су као држава за себе. Постоје паралелни системи и неколико струја, плус што појединци раде потпуно на своју руку. Влада мора очистити тај апарат и успоставити потпуну контролу.

Балша Божовић, ДС
Тражимо процену безбедности, одговорност надлежних и истину о хапшењима српских држављана због напада у Црној Гори. Вучић није јавности дао прецизне податке и постоји сијасет чудних околности.

Чедомир Јовановић, ЛДП
Против Србије се води најбруталнији рат. Нама се не дозвољава да живимо нормалан живот, да уђемо у ЕУ и да се приближимо НАТО, а иза свега тога стоји Русија. То не смемо да игноришемо.

 

 

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*