Otvorena prva američko-izraelska baza na tlu Izraela; Tramp: Uskoro odluka o Iranu

0

Izrael i Sjedinjene Američke Države otvorili su danas prvu američku vojnu bazu raketne odbrane na izraelskoj teritoriji

Novi objekat nalazi se na nepoznatoj lokaciji unutar jedne izraelske baze na jugu zemlje i u njoj će biti stacionirano desetine američkih vojnika koji će raditi u sistemu protivraketne odbrane.

„Otvorili smo zajedno sa našim partnerima iz vojske SAD, američku bazu, prvi put u Izraelu“, rekao je brigadni general komandant izraelske protivraketne odbrane Cvika Hajmovic novinarima.

Američka zastava, kako je dodao, vijoriće se stalno nad američkom bazom smeštenom unutar jedne od izraelskih baza, prenosi AFP.

Ovaj događaj, prema njegovim rečima, nije direktna reakcija na neku specifičnu pretnju ili incident, već je kombinacija „lekcija“ naučenih u ratu u Gazi 2014. godine i obaveštajnih analiza budućnih pretnji.

„Imamo mnogo neprijatelja oko nas, bliže i dalje“, rekao je on i dodao da ova vojna baza nije deo vežbe ili manevra već predstavlja zajedničke napore Izraela i SAD da poboljšaju odbranu.

TRAMP: USKORO ODLUKA O NUKLEARNOM SPORAZUMU S IRANOM

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da veruje da stvarno postoji šansa da se postigne mir između Izraela i Palestine i najavio da će uskoro objaviti odluku o nuklearnom sporazumu Irana i šest svetskih sila.

Na pitanje šta će uraditi sa nuklearim sporazumom sa Iranom iz 2015, Tramp je na početku sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom rekao „videćete vrlo brzo“, prenosi Rojters.

Netanjahu je rekao da se raduje razgovoru o „užasnom sporazumu sa Iranom“.

Ranije danas, Francuska je pozorila da je spasavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom „ključno“ kako bi se druge zemlje sprečile da razvijaju nuklearno oružje.

Uoči otvaranja generalne debate u Generalnoj skupštini UN, francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan rekao je novinarima da je vršenje pritiska na Severnu Koreju pomoću sankcija jedini način da se reši kriza oko nukleranih i raketnih proba Pjongjanga, prenosi AFP.

Šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi optužio je prethodno SAD da pokušavaju da podriju nuklearni sporazum sa velikim silama iz 2015, i pozvao Ujedinjene nacije da se odupru „neprihvatljivim zahtevima“ Vašingtona.

On je kritikovao američku izaslanicu pri UN Niki Hejli da je na pregovorima prošlog meseca iznela „mnoštvo neopravdanih, specifičnih zahteva“ prilikom pregovora sa šefom Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) Jukijom Amanom.

Prethodno je vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hamnei rekao je da Iran neće dozvoliti da mu SAD prete i da će njegova zemlja snažno reagovati na bilo kakav „pogrešan potez“ Vašingtona u vezi sa nuklearnim sporazumom sa Teheranom.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je u četvrtak da Iran krši „duh“ sporazuma iz 2015. u skladu sa kojim su Iranu ublažene sankcije u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa Teherana.

Američko Ministarstvo finansija je optužilo 11 iranskih pojedinaca i kompanija da podržavaju iranski balistički raketni program ili Čuvare revolucije, ili pak da su angažovani u sajber napadima na finansijski sistem SAD.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana osudilo je kao „kontinuranu iranofobiju“ odluku Vašingtona donetu u četvrtak da uvede sankcije za 11 pojedinaca i firmi, uključujući dve sa sedištem u Ukrajini, prenela je IRNA.

Vašington je u četvrtak, takođe, produžio neke odredbe o ublažavanju sankcija Iranu u skladu sa nuklearnim sporazumom postignutim sa svetskim silama, ali je napomenuo da tek treba da odluči da li će sporazum ostati na snazi.

Tramp do polovine oktobra treba da odluči da li će potvrditi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma, a ako to ne učini, Kongres ima rok od 60 dana da donese odluku o tome da li će sankcije Teheranu ponovo biti uvedene, napominje britanska agencija.

POSTAVI ODGOVOR

*