Отворена прва страна болница у Београду

Водећи европски ланац у области радиолошке дијагностике стигао је и у Србију. У "Афидеа" центар у Београду четири милиона евра. Најсавременија опрема и домаћи лекари

0

НАЈВЕЋИ европски ланац у области радиолошких медицинских услуга „Афидеа“ из Амстердама, који је у власништву водеће швајцарске инвестиционе компаније „Вејпоинт капитал“ и ради у 14 држава, отворио је у Србији први страни дијагностички центар. То је прва директна страна инвестиција у здравство Србије.

У Дијагностички центар у Београду, на Врачару, који је прекјуче примио прве пацијенте, „Афидеа“ је уложила четири милиона евра, сазнају „Новости“. У менаџменту ове компаније потврђено нам је да већ имају план за наставак улагања у здравство Србије отварањем дијагностичких центара у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

– Пре уласка у било коју земљу радимо веома интензивна истраживања тржишта – каже за „Новости“ Маријан Билић, регионални менаџер „Афидее“ за Балкан. – Већ дуго постоји намера да „Афидеа“ дође у Србију, али су се тек у последње време за то створили услови. Рејтинг Србије као земље у коју треба инвестирати је данас повољнији него икад. „Афидеа“ доноси овде не само најсавременију медицинску опрему, коју може да купи свако ко има новца, већ и свој „ноу хау“, који ће са стручним кадром, лекарима и техничарима, одговорити захтевима те опреме. Интегрисани информациони систем пружа неограничене могућности размене знања и искуства као и консултације са стручњацима из система од 170 центара.

У београдској „Афидеи“ запослен је домаћи кадар, који је прошао програме обуке и усавршавања за рад на новим медицинским апаратима „Џенерал електрика“ последње технолошке генерације, као што су магнетна резонанца, компјутеризована томографија (скенер), мамограф, рендген, ултразвучна дијагностика…

– У нашим центрима располажемо са 150 најсавременијих магнетних резонанци, више од 110 скенера, 22 најновија апарата за зрачну терапију, три гама ножа, 20 ПЕТ скенера, и око 1.000 других дијагностичких апарата – каже Билић. – У Србији постоји слична опрема, у јавном или приватном здравству, али захваљујући партнерству с америчким произвођачем медицинске опреме „Џенерал електрик“, први усвајамо и набављамо најновије технологије и обучавамо наше медицинско особље за коришћење те опреме.

Једна од предности те нове технологије је смањење степена радијације на скенеру и заштити оних органа који не треба да буду озрачени.

– Програм „доуз воч“ (контрола дозе) се убрзано имплементира у свим нашим центрима, а „Афидеа“ Београд је већ опремљен софтверима за њега – наводи Билић. – То значи да ће пацијенти у Србији добити најбољу и најквалитетнију радиолошку дијагностику, а при томе ће минимално бити изложени зрачењу. У нашим центрима се, такође, употребом савремене технологије, знатно скраћује време трајања прегледа при чему се не нарушава квалитет дијагностике.

„Афидеа“ у Београду нема уговор са Републичким фондом здравственог осигурања Србије.

– Спремни смо да, осим дијагностике, у Србији покренемо и терапију – каже Билић. – Наравно, пројекти као што је радиотерапија зависе од здравствене политике Министарства здравља. „Афидеа“ је прва компанија која је практично почела пројекте јавно-приватног партнерства у источној Европи још 1991. у Мађарској. Ти пројекти подразумевају да приватне компаније, стране или домаће, или физичка лица, улажу у инфраструктуру јавног, државног здравства, објекте и опрему, а да држава контролише спровођење дугорочних уговора и плаћа медицинске услуге за своје осигуранике.

170 ЦЕНТАРА У ЕВРОПИ

„АФИДЕА“ годишње пружа око девет милиона дијагностичких услуга у 170 центара у 14 држава: Ирској, Португалији, Швајцарској, Италији, Чешкој, Пољској, Литванији, Грчкој, Турској, Хрватској, Мађарској, Румунији, Бугарској и Босни и Херцеговини. У многим државама је највећи пружалац здравствених услуга у области радиолошке дијагностике и радиотерапије о трошку фондова здравственог осигурања, по моделу јавно-приватног партнерства.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*