Otvorena prva strana bolnica u Beogradu

Vodeći evropski lanac u oblasti radiološke dijagnostike stigao je i u Srbiju. U "Afidea" centar u Beogradu četiri miliona evra. Najsavremenija oprema i domaći lekari

0

NAJVEĆI evropski lanac u oblasti radioloških medicinskih usluga „Afidea“ iz Amsterdama, koji je u vlasništvu vodeće švajcarske investicione kompanije „Vejpoint kapital“ i radi u 14 država, otvorio je u Srbiji prvi strani dijagnostički centar. To je prva direktna strana investicija u zdravstvo Srbije.

U Dijagnostički centar u Beogradu, na Vračaru, koji je prekjuče primio prve pacijente, „Afidea“ je uložila četiri miliona evra, saznaju „Novosti“. U menadžmentu ove kompanije potvrđeno nam je da već imaju plan za nastavak ulaganja u zdravstvo Srbije otvaranjem dijagnostičkih centara u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

– Pre ulaska u bilo koju zemlju radimo veoma intenzivna istraživanja tržišta – kaže za „Novosti“ Marijan Bilić, regionalni menadžer „Afidee“ za Balkan. – Već dugo postoji namera da „Afidea“ dođe u Srbiju, ali su se tek u poslednje vreme za to stvorili uslovi. Rejting Srbije kao zemlje u koju treba investirati je danas povoljniji nego ikad. „Afidea“ donosi ovde ne samo najsavremeniju medicinsku opremu, koju može da kupi svako ko ima novca, već i svoj „nou hau“, koji će sa stručnim kadrom, lekarima i tehničarima, odgovoriti zahtevima te opreme. Integrisani informacioni sistem pruža neograničene mogućnosti razmene znanja i iskustva kao i konsultacije sa stručnjacima iz sistema od 170 centara.

U beogradskoj „Afidei“ zaposlen je domaći kadar, koji je prošao programe obuke i usavršavanja za rad na novim medicinskim aparatima „Dženeral elektrika“ poslednje tehnološke generacije, kao što su magnetna rezonanca, kompjuterizovana tomografija (skener), mamograf, rendgen, ultrazvučna dijagnostika…

– U našim centrima raspolažemo sa 150 najsavremenijih magnetnih rezonanci, više od 110 skenera, 22 najnovija aparata za zračnu terapiju, tri gama noža, 20 PET skenera, i oko 1.000 drugih dijagnostičkih aparata – kaže Bilić. – U Srbiji postoji slična oprema, u javnom ili privatnom zdravstvu, ali zahvaljujući partnerstvu s američkim proizvođačem medicinske opreme „Dženeral elektrik“, prvi usvajamo i nabavljamo najnovije tehnologije i obučavamo naše medicinsko osoblje za korišćenje te opreme.

Jedna od prednosti te nove tehnologije je smanjenje stepena radijacije na skeneru i zaštiti onih organa koji ne treba da budu ozračeni.

– Program „douz voč“ (kontrola doze) se ubrzano implementira u svim našim centrima, a „Afidea“ Beograd je već opremljen softverima za njega – navodi Bilić. – To znači da će pacijenti u Srbiji dobiti najbolju i najkvalitetniju radiološku dijagnostiku, a pri tome će minimalno biti izloženi zračenju. U našim centrima se, takođe, upotrebom savremene tehnologije, znatno skraćuje vreme trajanja pregleda pri čemu se ne narušava kvalitet dijagnostike.

„Afidea“ u Beogradu nema ugovor sa Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja Srbije.

– Spremni smo da, osim dijagnostike, u Srbiji pokrenemo i terapiju – kaže Bilić. – Naravno, projekti kao što je radioterapija zavise od zdravstvene politike Ministarstva zdravlja. „Afidea“ je prva kompanija koja je praktično počela projekte javno-privatnog partnerstva u istočnoj Evropi još 1991. u Mađarskoj. Ti projekti podrazumevaju da privatne kompanije, strane ili domaće, ili fizička lica, ulažu u infrastrukturu javnog, državnog zdravstva, objekte i opremu, a da država kontroliše sprovođenje dugoročnih ugovora i plaća medicinske usluge za svoje osiguranike.

170 CENTARA U EVROPI

„AFIDEA“ godišnje pruža oko devet miliona dijagnostičkih usluga u 170 centara u 14 država: Irskoj, Portugaliji, Švajcarskoj, Italiji, Češkoj, Poljskoj, Litvaniji, Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini. U mnogim državama je najveći pružalac zdravstvenih usluga u oblasti radiološke dijagnostike i radioterapije o trošku fondova zdravstvenog osiguranja, po modelu javno-privatnog partnerstva.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*