Отворено писмо Била и Мелинде Гејтс: „Трамп да више поштује жене и мањинске групе“

0

У писму, у којем је пар Гејтс одговарао на 10 најнезгоднијих питања која добијају у вези са својим филантропским деловањима, они су се осврнули и на Трампове планове да смањи издвајања за борбу против болести и сиромаштва у иностранству

Милијардер и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс и његова жена Мелинда сматрају да би председник САД Доналд Трамп требало да се односи с више поштовања према људима, нарочито женама, као и да би требало да настави с улагањима у сиромашније земље због „добробити глобалне безбедности“.

У отвореном писму, које објављују на годишњем нивоу и у коме одговарају на питања у вези са њиховом фондацијом, Бил и Мелинда Гејтс критиковали су Трампове предлоге за смањење помоћи страним земљама, те поручили да он има одговорност да буде добар пример и оснажи све Американце кроз своје изјаве и политику.

„Желела бих да наш председник третира људе, а нарочито жене, уз више поштовања када говори и твитује“, навела је Мелинда Гејтс у писму.

У одвојеном интервјуу, Мелинда Гејтс критиковала је навику Доналда Трампа да користи Твитер као платформу за напад на жене и мањинске групе.

„Те врсте коментара једноставно нису примерене јавном дискурсу“, рекла је агенцији АП.

У писму, у којем је пар Гејтс одговарао на 10 најнезгоднијих питања која добијају у вези са својим филантропским деловањима, они су се осврнули и на Трампове планове да смањи издвајања за борбу против болести и сиромаштва у иностранству, пише Гардијан чији је глобални развој подржан субвенцијама Фондације Била и Мелинде Гејтс.

„Ти напори спасавају животе… И они чине безбеднијим Американце тиме што чине сиромашније земље стабилнијим и заустављају епидемије болести пре него што постану пандемије. Свет није безбедније место када је више људи болесно или гладно“, поручио је Бил Гејтс.

Трампов предлог смањења фондова за дипломатију и помоћ у иностранству наишао је на отпор у америчком Kонгресу у понедељак, када су се републиканци придружили демократама у противљењу смањењима онога што виде као кључне трошкове „меке моћи“ у време глобалних претњи.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*