Отворено писмо Дејана Перића, бесправно смењеног селектора Рукометне репрезентације Србије!

Дејан Перић, ког је Управни одбор Рукометног савеза Србије сменио са места селектора мушке репрезентације, у отвореном писму говори са каквим тешкоћама се сусретао током свог мандата, и наводи да га је први оперативац РСС Божидар Ђурковић све време саботирао. Перићево писмо преносимо у целости.

На челу репрезентације био сам две и по године. О мом раду, као и о одлуци о мом разрешењу расправљало се без мог присуства. На такав начин ускраћена ми је могућност да дам било какво објашњење. Принуђен сам, због свега наведеног, да се на овај начин обравим јавности, јер сматрам да јавност неке ствари треба да зна. Без обзира на то што је одлука о разрешењу донета, супротно одредбама, Правилника о рукометним репрезентацијама РСС, као и става појединих чланова УО РСС, нећу ништа  предузимати против РСС-а, као и против неких чланова УО, али исто тако нећу дозволити да се на било који начин каља и урушава углед који имам у свету, нити да се умањује значај националног признања чији сам носилац.

Због тога желим да обавестим јавност о томе у каквим је условима функционисала репрезентација. На позицију селектора Србије ме је именовао тадашњи УО РСС и председник УО Велимир Марјановић, човек за чијег су мандата у Србији организована 3 велика такмичења на којима је самостална Србија освојила прве медаље у обе конкуренције, а мушка репрезентација је учествовала по први пут на ОИ.

Велика ми је част да сам сарађивао са једним од најуспешнијих рукометних руководилаца на овим просторима, и врхунским човеком, као и људима из УО који су ми дали поверење. Међутим, подршку тадашњег Генералног секретара никада нисам имао од првог дана, а за то постоје бројни сведоци. Опструисао је на све начине сваки мој покушај да направим било какав искорак. Изостанак најбољих могућих резултата је последица тога што се у претходном периоду није благовремено кренуло у подмлађивање репрезентације, промену начина рада, као и због објективних околности у вези са појединим играчима. Нажалост, поред наведеног, изостала је и неопходна и по природи ствари очекивана подршка тадашњег првог оперативца РСС Божидара Ђурковића, а сада Председника УО РСС који ме је, уместо тога, без икаквог повода или разлога све време мог мандата бојкотовао и саботирао на све могуће начине.

Нескривено је покушавао да наметне своје мишљење о томе ко треба, а ко не треба да игра за репрезентацију, увек мишљења да непозвани играчи (који нису били позивани због недисциплине, концепцијског неуклапања и личног егоизма) су бољи, потребнији и заслужнији да буду репрезентативци Србије од свих оних играча за које сам се опредељивао одговорно по јасним критеријумима, људских и играчких квалитета, што је у великој мери утицало на расположење међу репрезентативцима и стручним штабом репрезентације. Радио сам онако како достојанствен човек и спортиста мора, одговорно, доследно, храбро и ангажовано у датим околностима.

Започео сам један нови систем рада који је добио подршку свих репрезентативаца, тадашњег УО РСС и који је почео да даје резултате кроз један нови приступ игри и здравим односима. Било је неопходно мало спортске среће и један додатни временски период да би се све то претворило у коначан добар резултат. Репрезентација, која је претрпела смену генерације, је била састављена од играча који су у млађим категоријама у низу освајали медаље на европским и светским такмичењима, који су такође били актери историјске сребрне медаље 2012. године и природни наследници и лидери новог састава у који сам веровао и сигуран сам да бих у наредном периоду направио врхунске резултате и био успешан да ми то није онемогућено прекидом сарадње и сменом. Напомињем да није проблем када се не види решење, него је проблем када се не види проблем.
Не говорим све ово да бих се бранио или правдао, јер то није мој манир, већ да бих све упознао у каквим околностима смо, репрезентативци и цео стручни штаб репрезентације, радили, те да то убудуће не доживи ниједан селектор.

Захваљујем се свим репрезентативцима и свим члановима стручног штаба репрезентације на сарадњи, а репрезентацији на челу са новим селектором желим сву срећу, успешан рад и да постигну најбоље могуће резултате.

Панчево, 21.10.2016. године
С’поштовањем