Ова власт је добро проучила образац куповине људи

0
Mesto: BeogradDatum: 08.11.2012Dogadjaj: KULTURA/POZORIŠTE - konferencija za novinare direktora Ateljea 212 Kokana MladenoviæaLicnosti: Kokan Mladenoviæ

Редитељ Kокан Младеновић каже да онима који су “направили каријере и огромна богатства на манипулацији и компромитовању основних животних вредности никако не може да прија што постоји један здрав сегмент друштва који их стално подсећа да постоје част и морал, а не њихово изопачење које нам они сервирају као врхунску вредност”.

“Оно што је последњих година ново и шокантно у Србији је што су неки људи значајних каријера, перјанице ексјугословенске и српске културе, ставили своје име на распродају. Практично да не постоји значајнија особа у Србији која нема своју цену. Наиме, ова власт примењује образац лажног дисидентства коју је развио још Јосип Броз Тито, а чија је суштина била да компромитујете дисиденте пред њима самима. Рецимо, забраните му филм, а онда му следеће године дате буџет за нови филм и Златну арену у Пули. Или забране вам позоришну представу, а онда вам дају петособни стан на Студентском тргу у Београду. Тај образац куповине људи је данашња власт добро проучила и почела је редом да купује људе. Списак купљених људи – за које смо до пре годину, две, или пет били сигурни да су оличење не само високих културних, него и грађанских вредности – постаје све дужи, а нашем изненађењу никад краја. Очигледно су неки схватили да се ствари никада неће променити и да је глупо стално бити у позицији прогоњене особе. Вероватно мисле да је дошао тренутак да наплате свој опозициони ангажман, јер је ова власт спремна да добро плати. Тако да је распродаја људи од значајних каријера нешто што се у последње време дешава у Србији и што чини још тужнијом ионако тужну слику будућности наше културе.”ва власт је добро проучила образац куповине људи.

Слободна Европа

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*