Овације за филм Малагурског о Косову; Косовска влада гневна: Србија присваја културно и верско наслеђе КиМ

0

У Српском културном центру у Паризу у суботу је одржана премијера филма „Косово — моменат у цивилизацији“, а директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је поручио да је српска борба за КиМ планетарног карактера и да је ово остварење важан допринос за очување истине о томе чије је Косово.

„Филм говори о културној и духовној баштини која треба да буде приказана европској и светској публици и ово је важан допринос за очување истине о томе чије је Косово, и да је историја и култура на КиМ српска“, истакао је Ђурић.

Ђурић је навео и да је важно да путем филма, интернета, друштвених мрежа и свих других видова комуникације прича о српској баштини доспе до што више људи.

Указао је и на значај премијере филма у Паризу, седишту Унеска, организацији где Србија води одлучну борбу да заштити свој статус и своје светиње, цркве и манастире.

„Овде се води борба за подршку оних који одлучују, а они који одлучују треба да буду информисани и овај филм је сјајан начин за то“, каже Ђурић.

Он је додао да се борба Србије огледа у томе да што више људи из академских, дипломатских и интелектуалних заједница у Француској и другим земљама света види истину о нашим светињама како би допринели формулисању ставова значајних друштвених група и земаља које утичу на могућности Србије да сачува своје светиње.

„Наш посао је да пред сваког од њих изнесемо чињенице, а они треба да донесу свој суд према савести. За људе који се воде по савести, историји и поштењу нема дилеме да су светиње на КиМ хришћанске, православне, српске“, закључио је Ђурић.

Марко Ђурић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*