Овај град има милионе мотоциклиста, а хоће да их забране

0

Градски званичници рачунају да ће до краја ове декаде на улицама Ханоја бити близу 7 милиона двоточкаша

Становници азијских метропола ослањају се у великој мери на приступачна и мобилна лична превозна средства, попут јефтиних мотоцикала и скутера, а Ханој није изузетак. Процењује се да у вијетнамској престоници саобраћа 4,9 милиона моторизованих двоточкаша.

Број мотоцикала и скутера у великој је експанзији, па је током 2015. сваког месеца регистровано између 8.000 и 20.000 нових возила. Градски званичници рачунају да ће до краја ове декаде на улицама Ханоја бити близу 7 милиона двоточкаша, што ће знатно повећати ионако велика загушења у саобраћају и загађење ваздуха. Због тога разматрају ригорозне мере – да са улица протерају сва моторна возила на два точка.

Да би се овај план спровео у дело, власти најпре треба да унапреде систем јавног превоза. Тренутно, у Ханоју саобраћа око 1.000 аутобуса, којима се месечно превезе 27 милиона путника. У плану је повећање броја аутобуских линија али и изградња шест нових линија метроа.

Осим тога, у оквиру проширења путне инфраструктуре, у наредних 14 година требало би изградити и 18 нових мостова у граду.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*