Овај председник Америке је Трампов узор

0

Иако је Трамп исказао дивљење према Џорџу Вашингтону, Абрахаму Линколну, Роналду Регану и другим великим именима из историје САД, његов фаворит је по свему судећи неко други

Амерички милијардер Доналд Трамп привукао је велику пажњу јавности својом кампањом, током које је неколико пута наговестио ко је његов омиљени председник САД и тако на неки начин разјаснио шта жели да поручи својим слоганом „Учинимо поново Америку великом“.

Иако је Трамп исказао дивљење према Џорџу Вашингтону, Абрахаму Линколну, Роналду Регану и другим великим именима из историје САД, његов фаворит је по свему судећи Двајт Ајзенхауер.

Ајзенхауер је био врховни командант савезничких трупа у Европи током Другог светског рата и последњи амерички председник који је изабран иако није пре тога био на државној позицији – управо оно што Трамп жели да постигне.

Осим тога, Ајзенхауер је у Белој кући био од 1953. до 1961. што су године када је Трамп одрастао и формирао се као личност.

Многи експерти сматрају да Трамп заправо мисли на Ајзенхауеров период када каже да ће Америку поново учинити великом.

„Након Другог светског рата у САД је владало незапамћена самоувереност Американаца у нашу моћ. У његовом (Трамповом) уму, педесете су нормала којој треба да се вратимо.“, рекао је Алекс Kејсар, профестор историје на Харварду.

Још једна ствар због које је Ајзенхауер привлачан Трампу јесте чињеница да је био и у демократском, и у републиканском табору са којим је постао председник, и то са највећим процентом гласова у историји партије.

Трамп је више пута у кампањи помињао и Ајзенхауерову миграциону политику, односно принудно расељавање ико милион илегалних миграната.

Ипак, Ајзенхауер није био ни близу контроверзна личност као Трамп, због чега многи експерти истичу да је у ствари период педесетих много важнији за Трампа, него сам Ајзенхауер као личност.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*