Овако је говорила Надежда Петровић: Говор који свака српкиња мора да прочита

0

Надежда Петровић је 1903. године окупила виђеније грађане да би изложила своју идеју о оснивању женског удружења чији би циљ био јачање националне свести везане за ослобађање “поробљене браће” под турском и аустроугарском влашћу, али и помоћ угроженима – без обзира на национално и верско опредељење.

На Велику госпојину, 28. августа, у сали ресторана Коларац окупило се скоро три хиљаде жена. За прву председницу изабрана је Савка Суботић, за потпредседницу Делфа Иванић, а Надежда Петровић постала је секретарица удружења.

Назив удружења “Коло српских сестара” осмислио је Бранислав Нушић, који је написао и прва Правила.

На оснивачком скупу Кола присутнима се обратила чувена уметница.

Nadežde Petrović

Овако је гласио говор Надежде Петровић:

“Па шта хоће од нас бес турске трулежи и шта Европа која у својим недрима милионе својих рођених синова раденика експлоатише за рачун силних богаташа и аристокрације. Зар се ми смемо надати да ће нам просвећена Европа дати помоћ? Зар је њој стало до неколико милиона Срба и других Словена? Отресимо се старог немара, растресимо ланце нехата, приберимо се. На заједнички посао, пригрлимо општу ствар као своју рођену. Закунимо се да ћемо друство одржати са његовом патриотском сврхом док и једна Српкиња траје!”

Дневно.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*