Овако руски амбасадор брани Космет у УН!

0

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја рекао је да „косовски пројекат наставља да пропада“ и да Приштина потпуно некажњено наставља да не испуњава договоре из Брисела.
Он је на седници Савета безбедности УН о Косову и Метохији рекао да Русија у садашњим околностима не види основу за смањење обима Унмика.
„Многе делегације представљале су нам данас дивну слику са Косова, али то се не подудара са нашим виђењем ситуације. Косовски пројекат и даље паказује своју неодрживост“, навео је Небензја.

Он је истакао да Унмик остаје значајан инструмент за међународно праћење ситуације на Космету.

Небензја је позвао међународну заједницу да обезбеди поштовање Срба на Косову који су изложени нападима на њих и њихову имовину.

Он је рекао да ни два месеца од избора на Косову институције још нису почеле нормално да функционишу, нити је остварен ни најмањи напредак по питању формирања заједнице српских општина.

„Позивамо посредника у дијалогу да обезбеди гаранције за поштoвање права Срба и заштиту њиховог верског наслеђа“, нагласио је он, наводећи примере напада на Србе и њихову имовину, при чему посебно забрињавају покушаји узурпирања имовине Српске православне цркве.

Он је истакао да намере Приштине за чланство у Унеску не треба узети у обзир.

Небезја је истакао да нема више никаквих препрека за почетак рада Специјалног суда за злочине терористичке ОВК, те додао да се на Косову врбују људи који одлазе да се боре на страни екстремиста на Блиском истоку.

Представник Кине Ву Хаитао оценио је да Савет безбједности УН треба да остане посвећен ситуацији на Косову и задржи посредничку улогу, истакавши да „не треба понављати грешке из историје“.

Он је изразио подршку што скоријем наставку дијалога Београда и Приштине и примени договореног уз изградњу узајамног поверења, те позвао и на уздржавање од акција које би могле довести до тензија.

Представници западних земаља, сталних чланица Савета безбједности УН, позвали су да се прореде седнице овог тела посвећене ситуацији на Космету, као и да се размотри смањење обима и, на крају, укидање Унмика, чему су се, осим Србије, оштро успротивиле Русија и Кина.

Већина амбасадора земаља чланица Савета безбједности УН је, током дебате на седници о Косову, позвала на брзо формирање нове владе самопроглашеног Косова, али и на обнову бриселског дијалога и наставак нормализације односа Београда и Приштине.

Представник САД Мишел Сајсон позвала је све државе које нису признале самопроглашено Косово да то учине и да подрже његово чланство у међународним организацијама, укључујући УН и Интерпол, чему су се придружили и представници Француске, Велике Британије и Јапана.

Она је оценила да је Унмик изгубио разлог постојања и затражила да се та мисија постепено смањи и на крају укине, а да се представљање извештаја и седнице посвећене њеном раду одржавају на шест, уместо на три мјесеца.

Сајсонова сматра да је влада у Приштини „одавно показала да је способна да управља и Савет треба да призна да је Косово остварило значајан развој“.
САД су затражиле и да Косово што прије формира нову владу, ратификује споразум са Црном Гором и учини кораке ка изградњи мултиетничког друштва.

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*