OVAKO SAM ZARADIO PRVE PARE – Vladika Atanasije: Pisao sam o Dostojevskom i kupio cipele

0

Talenat i dar za pisanje pomogli su episkopu Atanasiju Rakiti da zaradi svoj prvi novac!

Vladika mileševski otkrio je za Kurir šta je to radio i kako je zaradio svoj prvi džeparac. Školovao se u manastiru Krka, u čijem sastavu se nalazi i škola za obrazovanje sveštenika – Bogoslovija Sveta Tri jerarha. U istom manastiru, u Hramu Svetog arhangela Mihajla, zamonašio se 7. maja 1977. godine.

– Prvi novac zaradio sam tako što sam kao bogoslov u Bogosloviji pisao radove za praznik Svetog Save. Nagrađivali su se radovi koje smo pisali na određene teme. Tada sam imao 16 godina, a sećam se da sam napisao dva rada – priča nam vladika mileševski Atanasije Rakita.

Pisao je u jednom, veli, o smislu hrišćanskog života, a drugi rad posvetio je velikom ruskom književniku Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom.

– Dostojevski mi je doneo prvi novac. U to vreme, to je bilo dosta novca, mogao sam da platim internat i sve troškove do kraja drugog polugodišta. Na to sam i potrošio taj novac, a ostalo mi je i da kupim sebi cipele – otkriva episkop Rakita.

On dodaje da pre toga nije radio ništa, jer nije bilo potrebe, s obzirom na to da je živeo kod roditelja.

– Ne bih rekao da sam nakon te nagrade bio ponosan na sebe, više sam bio usmeren na rad i školovanje. Bio sam pažljiv, uvek na zemlji, nisam nikada leteo – skroman je vladika mileševski.

Jedan od omiljenih srpskih vladika rođen je 1957. godine u Janju kod Šipova. Diplomirao je na Akademiji Svetog Vladimira u Krestvudu u Njujorku. Do 25. godine predavao je u manastiru Krka, koji se nalazi između Knina i Šibenika, a potom je premešten na Kosovo i Metohiju u Prizrensku bogosloviju. Tamo je ostao 11 godina.

U Beograd je došao 1994. godine na poziv patrijarha Pavla, gde je predavao na Bogoslovskom fakultetu. Bio je vikarni episkop hvostanski od 1999. do 2013. i episkop bihaćko-petrovački od 2013. do 2017. Za episkopa mileševskog ustoličen je 6. avgusta prošle godine.

POSTAVI ODGOVOR

*