Овако су Кинези у београду прославили своју Нову годину

0

Док је у Пекингу била поноћ и прштао ватромет на све стране због прославе Нове године по лунарном календару, београдски Kинези годину Петла су дочекали мирно, углавном у кругу породице.

У неким ресторанима, у којима се традиционално скупљају гастарбајтери са Далеког истока, прослава је због седмочасовне временске разлике почела у раним послеподневним сатима, у складу са обавезама, а честитање је кренуло од 17.00.

На столовима ресторана „Азија” на Лединама госте је сервирано дочекало од свега помало. И док су послужавници већ били крцати традиционалним кинеским специјалитетима, у кухињи су се крчкала топла јела, опет по истом принципу, јер како нам је рекао власник локала Чу – обичаји морају да се поштују за срећу.

– Највише гостију долази предвече, уживају у храни, а од поноћи ћемо да заиграмо и шалимо се – прича Чу, док је породица која је навила сат по пекиншком времену, већ наздрављала у ресторану.

Очекивано, славље није било по нашки, јер се уз жамор са звучника чуо кинески поп. Резервисана је цела велика сала, али Чу каже да је ове године ипак мање гостију.

– Много њих се одселило из Београда. Прошле године је мањкало столова колико је било људи – искрен је Чу.

Црвена боја у кинеској култури растерује духове и доноси срећу. Зато и не чуди што је цео ресторан био одевен у рухо тог топлог колорита. Једна од домаћица славља, Ана „по српски”, открила нам је да у складу са традицијом очекују госте одевене у комбинацијама које би требало да се стопе са амбијентом.

– Они који су рођени у знаку године која се дочекује, у знаку Петла сада, обавезно се облаче у црвено – објаснила нам је Ана на испраћају године Мајмуна.

У ПРЕСТОНИЦИ ИЗМЕЂУ 500 И 2.500

Према званичним подацима у Србији живи око 2.000, а у Београду око 500 кинеских држављана. Међутим, реалне бројке су сигурно четири-пет пута веће, мада је њихов број ипак опао последњих година.

МНОГИ ОТПУТОВАЛИ У ДОМОВИНУ

Већина Kинеза који живе и раде у Београду јуче и данас су имали слободне дане, а добар део њих је одлучио да празнике проведе у домовини, па су отпутовали још прошле недеље. Локале и продавнице су или затворили или поверили на чување српским радницима. весела атмосфера на породичној прослави

 

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*