Ових 9 земаља ЕУ неће протерати руске дипломате

0

Више од 25 држава на три континента у понедељак је најавило да ће протерати или је већ протерало руске дипломате.

Укупан број протераних дипломата је најмање 144. Међутим, и у самој Европској унији постоји неколико земаља које су одлучиле да не предузимају никаве мере против Русије после тровања бившег шпијуна сергеја Скрипаља у Великој Британији.

Британски медији су пренели да је 18 земаља ЕУ подржало Лондон, а међу њима су и две бивше совјетске републике Литванија и Летонија.

Ипак, они истичу да се 9 земаља није придружило том дипломатском рату против Русије и објашњавају и зашто.

 

Аустрија

Аустрија је саопштила да неће протерати руске дипломате, већ ће инсистирати на неутралности.

„Стојимо иза одлуке да се протерају дипломате, али ми нећемо предузимати никакве мере“, рекли су канцелар Себастијан Kурц и министарка спољних послова Kарин Kнајсел у заједничком саопштењу.

„Заиста, желимо да комуникацију са Русијом оставимо отвореном. Аустрија је неутрална држава и види себе као мост између Истока и Запада“, наводи се.

Такође, партија Себастијана Kурца ОВП је у коалицији са странком ФПО која одржава блиске везе са Русијом.

Бугарска

Ова земља, која од децембра председава Европским саветом, истиче да њихова тренутна позиција налаже да Софија остане неутрална. Британски Експрес наводи и да Бугарска има снажне пословне везе са многим руским фирмама. Примера ради, руски Гаспром им је једини достављач гаса.

Kипар

Портпарол кипарске владе, Продромос Продромоу, рекао је да њихова земља није у позицији да предузима мере против земаља које су стални чланови Савета безбедности УН.

Грчка

За сада, Грчка неће предузимати никаве мере против Русије, саопштио је

дипломатски извор.

„Врх државе је у тешкој ситуацији јер би јавност сматрала негативним било какав потез који води до погоршања односа са Русијом“, додаје се.

Луксембург

Мала европска држава није протерала руске дипломате, али их је позвала на разговор ради консултација.

„Имамо веома мали број руских дипломата у земљи и упркос нашим напорима, нисмо нашли ниједан доказ да је било ко од њих шпијун или особа која ради против наших интереса“, наводи се.

Малта

Малтешка влада је такође изразила солидарност са Британијом, али без протеривања дипломата.

„Нећемо то урадити јер наша дипломатска мисија у Русији веома мала и сваки одговор би могао да прекине наше дипломатске односе“, наводи се у саопштењу.

 

Португалија

И ова држава је осудила напад на Сергеја Скрипаља, али неће предузимати никакве кораке. Они сматрају да су само одлуке донете на нивоу целе ЕУ најбоље.

„Предузимаћемо само мере које су у складу са португалским националним интересима, европским и НАТО интересима“, навео је министар спољних послова Аугусто Сантос Силва.

 

Словачка

Словачка иако осуђује напад, неће се „сломити под притиском и прибећи театралним потезима“.

„За почетак, позваћемо амбасадора на разговор. Уколико буде неопходно, реаговаћемо. Сачекаћемо јер није довољно уверење да је Русија ‘врло вероватно’ одговорна за напад“, рекао је премијер Петер Пелегрини.

Словенија

Министар спољних послова Словеније Kарл Ерјавец изјавио је да влади, која би сутра требало да расправља о случају напада нервним отровом на бившег руског агента Сергеја Скрипаља, неће предложити примену дипломатских мера солидарности са Великом Британијом.

„За сада мислим да је најпре потребно рашчистити што се у Британији догодило, реч је о врло нејасном и бизарном случају“, казао је Ерјавец новинарима

 

 

Експрес

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*