Ових осморица су богатија од пола СВЕТА

Ова група поседује око 426 милијарди долара, што је у просеку око 53.25 милијарди долара појединачно. На другој страни, најсиромашнији поседују мање од по 120 долара по особи

0

АКО желите оштар визуелни доказ глобалне неједнакости, он се налази пред вама. Обе половине графикона представљају једнаку количину глобалног богатства. Горња половина састоји се од осам најбогатијих милијардера. Доња половина представља најсиромашнију половину човечанства у коју спада 3,6 милијарде људи.

Такав ниво глобалне неједнакости богатства је „изван гротескног“, наводе из Оксфама, конфедерације добротворних организација које се боре против сиромаштва. Међутим, неједнакост наставља да расте: у прошлогодишњем извештају, 62 милијардера су могла да стану на горњи део графикона, док их је ове године само осам.

Ови најбогатији људи на свету колективно поседују око 426 милијарди долара. То је у просеку око 53.25 милијарди долара појединачно. На доњој половини графикона, просек колективног богатства најсиромашнијих мањи је од 120 долара по особи.

Неки од чланова овог ексклузивног клуба су познати широкој јавности, док други не воле телевизијске рефлекторе и новинске интервјуе. Шесторица су Американци, а двојица су пореклом из Шпаније и Мексика. Људи са највећим богатством на свету су:

1. Бил Гејтс, суоснивач Мајкрософта, је најбогатији човек на свету. Он је вредан 75 милијарди долара, што представља 8,80% богатства осморице најбогатијих милијардера заједно.

2. Армансио Ортега је најбогатији човек у Европи. Он је оснивач модне марке Зара. Његово богатство се процењује на 67 милијарди долара (7,86%).

3. Ворен Бафет, „вредан” 60.8 милијарди долара (7,13%) је најпознатији по свом холдингу Беркшир Хатавеј.

4. Карлос Слим зарадио је новац преко Америка Мовила, велике телекомуникационе компаније, која углавном послује у Јужној Америци. Његово богатство се процењује на 50 милијарди долара, што је 5,87% од укупног богатства ове осморице милијардера, преноси сајт „Howmuch.net„.

5. Џеф Безос поседује 45.2 милијарди долара (5,30%). Он је оснивач Амазона, који је од интернет књижаре израстао у светског онлајн малопродајног гиганта.

6. Марк Цукерберг је 2004. године основао Фејсбук. Захваљујући томе он данас може да се похвали богатством од 44.6 милијарди долара (5,23%).

7. Лери Елисон је “тежак” 43.6 милијарди долара (5,11%). Он је оснивач софтверског гиганта Оракл.

8. Мајкл Блумберг основао је Блумберг ЛП, финансијског и медијског гиганта, а био је и градоначелник Њујорка. Његово богатство се процењује на 40 милијарди долара (4,69%).

Чињеница да ове година само 8 милијардера има исто богатство као и најсиромашнија половина света проузроковала су два фактора. Прво, испоставило се да је сиромаштво у Кини и Индији веће него што се раније мислило, што значи да је доња половина у горој ситуацији него што се претпосављало прошле године.

Међутим, кључни фактор је да се акумулација богатства у рукама све мањег броја супер богатих наставља. Из Оксфама указују да ограничења прихода ниже и средње класе, фокус на повећању прихода већинским власницима и директорима и богаташка утаја пореза доприносе тренутној ситуацији.

Ова организација наводи да од 2015. године, најбогатији 1 одсто света поседује више од осталих 99 процената. Ови подаци су објављени уочи Светског економског форума у Давосу. На Форуму је признато да је растућа неједнакост главни ризик за глобалну економију, као и потенцијални узрок преокрета глобализације.

НовостиОнлајн

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*