Ovo je 10 najvećih skandala u Hilarinoj kampanji koje je otkrio Vikiliks

Vikiliks već mesecima objavljuje poverljiva dokumenta o Hilari Klinton, kandidatkinji za mesto predsednika SAD. Do 12. oktobra 2016. Vikiliks je objavio čak 7.000 mejlova Džona Podeste, čoveka koji je alfa i omega Hilarine predsedničke kampanje.

0

Vikiliks već mesecima objavljuje poverljiva dokumenta o Hilari Klinton, kandidatkinji za mesto predsednika SAD. Do 12. oktobra 2016. Vikiliks je objavio čak 7.000 mejlova Džona Podeste, čoveka koji je alfa i omega Hilarine predsedničke kampanje.

Mejlovi otkrivaju veliki broj stvari koje ne priliče nekome ko se kandiduje za predsednika SAD, piše „RT“. Iz štaba Demokratske partije SAD reagovali su poprilično besno nakon objave ovih podataka, pa je tako PR kampanje Brajan Felon Vikiliks nazvao „oružjem ruske propagande“, koje po svaku cenu „želi da predsednik SAD postane Donald Tramp“.

Ovo je lista 10 najupečatljivijih detalja iz mejlova koje je objavio Vikiliks:

1. Stav prema „običnim Amerikancima“

Mejl koji je podigao popriličnu prašinu je onaj u kom Podesta otkriva da Hilari Klinton prezire „obične Amerikance“, ili barem tu frazu.mki

„Znam da je počela da mrzi obične Amerikance, ali smatram da bismo morali da iskoristimo to bar jednom, i to kada prvi put bude rekla: Kandidujem se za predsednicu zato što vama i običnim Amerikancima treba neko ko je šampion“, napisao je Podesta u mejlu koji je aprila 2015. poslao Dženifer Palmijeri, direktorki komunikacija u štabu Hilari Klinton.

2. Obeležavanje pojedinih medija

Podesta je u mejlu poslatom 12. aprila 2015. sa Palmijeri raspravljao i o američkom portalu „Biznis insajder“. Oboje su se složili da portal smatraju „desničarskim“.og-image-logo-social„Jesam li u pravu što mislim da su desničari?“, upitao je Podesta, na šta mu je Palmijeri odgovorila: „Jesu, ali Filip Rajns (bivši Hilarin pomoćnik iz Stejt departmenta) ih iz nekog bizarnog razloga simpatiše.“

3. Hilari je znala da ISIS finansiraju Saudijci i Katar

Jedan od mejlova otkriva i da je Hilari Klinton i te kako bila svesna da Islamska država opstaje zahvaljujući ogromnom novcu koji je dobijala od Saudijske Arabije i Katara, glavnih saveznika SAD na Bliskom istoku.isis-103„Dok ova paravojna operacija i dalje traje, moramo da iskoristimo naše diplomatske i tradicionalne obaveštajne veštine kako bismo pritisli Saudijsku Arabiju i Katar, čije vlade pružaju veliku finansijsku i logističku podršku ISIS-u i ostalim sunitskim radikalnim grupama u regionu“, pisalo je u mejlu koji je Hilari poslala Podesti.

4. Najveći donatori „Klinton fondacije“ nisu Amerikanci

U 2013. otkriveno je da najveće donacije „Fondacije Klinton“ dolaze iz inostranstva.„Kanađani su, po glavi stanovnika, najveći donatori naše fondacije. To je sjajno“, otkrila je Hilari.

5. „Krtice“ u Bernijevom timu

Najžešći protivnik Hilari u jednom trenutku bio je Berni Senders, senator iz Vermonta i njen stranački kolega koji se s Klintonovom borio za nominaciju demokrata. Kako je Senders ozbiljno poljuljao njen kredibilitet, Hilari je poslala „krticu“ u njegov štab, otkriva Vikiliks. Tako joj je Dona Brazil, bivša savetnica njenog supruga Bila prosledila mejl koji je Klintonovoj otkrivao čitavu strategiju Bernijevog tima, osmišljenu kako bi se putem društvenih mreža privoleli glasači afroameričke zajednice.

„Hvala ti za ovo, Dona“, odgovorila je na mejl Adrijana Elrod, Hilarina savetnica.domaDona Brazil je potom zamenila Debi Vaserman-Šulc, šeficu nacionalne komisije Demokratske partije, koja je bila primorana da podnese ostavku nakon šo je okriveno da je Hilarin tim špijunirao Bernija.

Brazil je pokušala da se opere nakon objavljivanja mejlova, rekavši da je „slala mnogo mejlova i Berniju i Hilari“, i optužila one koji su ih objavili da „rade prekovremeno za Ruse i Trampa“.

6. „Pravljenje političkih dilova mora se sakriti od glasača“

U prvom delu objavljenih mejlova otkriveni su delovi zatvorenih govora koje je Hilari Klinton držala pod pokroviteljstvom banaka sa Volstrita, u kojima je istakla kako bi politički dogovori trebalo da se drže daleko od očiju javnosti.preuzimanje„Ako svi gledaju i znaju o čemu se vi dogovarate kada kreirate politiku jedne zemlje, ljudi postanu malo nervozni. Treba da imate dve pozicije: privatnu i javnu“, otkrio je Vikiliks.

7. Problem s izbeglicama

Komentarišući izbegličku krizu uzrokovanu ratom u Siriji, Hilari je rekla da priliv migranata iz Sirije u Jordan i druge zemlje onemogućava sistem provere svih tražilaca azila.rtx22fg3„Niko ne može da identifikuje sve te ljude. Džihadisti se kriju među njima, i to im je idealan način da uđu u druge države“, rekla je Klintonova još 2013. godine, sudeći po Podestinim mejlovima.

8. Zone zabrane letenja

U drugoj predsedničkoj debati, održanoj prošle nedelje, Klintonova se zalagala za uvođenje zona zabrane letenja iznad pojedinih delova Sirije. Međutim, u govoru koje je održala 2013. pod patronatom „Goldman Saksa“, Hilari je bila duboko skeptična po tom pitanju.„Uspostavljanje nekih zona zabrane letenja iznad Sirije otpalo je onog trenutka kada su se u konflikt uključili Rusi, koji sirijsku vojsku snabdevaju sofisticiranim oružjem“, rekla je tada Hilari, otkrivaju Podestini mejlovi.

9. „Čelsi je razmaženo derište“

Mejl iz 2011. godine, koji je poslao Dag Bend, advokat koji je učestvovao u stvaranju „Klinton Globalne inicijative“ (CGI), otkriva da se Hilarina ćerka Čelsi ponašala krajnje neodgovorno i bahato.48159409-cached„Čini mi se da je Čelsi Klinton zabrinutija za ono što piše žuta štampa nego za svoju ulogu u ovoj organizaciji. Ponaša se kao razmaženo derište koje izmišlja poslove kako bi delovalo da nešto zaista radi u svom životu, koji je odavno izgubio fokus“, napisao je Bend u mejlu poslatom Džonu Podesti.

10. „Vanzemaljci rade sa Bogom“

Čuveni astronaut iz programa „Apolo“ Edgar Mičel (85) pisao je Džonu Podesti 2015. godine, rekavši mu da „vanzemaljci postoje“, te da „za njihovo postojanje zna i Vatikan“.

„Rat u svemiru se zahuktava, pa zato smatram da bi trebalo da budete svesni brojnih faktora o vanzemaljcima, kao što smo se i dogovorili tokom našeg razgovora putem Skajpa“, napisao je Mičel, koji je preminuo u februaru 2016.preuzimanje-1U mejlovima bivšeg astronauta i Podeste spomenuta je i Teri Mensfild, samoprozvani „direktor mirovnih razgovora sa vanzemaljcima“, koja je takođe trebalo da prisustvuje sastanku sa Mičelom i Podestom.

Mensfildova je u tekstu na svom vebsajtu prenela brojna Mičelova svedočenja, opisavši vanzemaljce kao „najvišu formu inteligentnih bića koja rade direktno sa Bogom“, piše „Raša tudej.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*