Ово је KОМПЛЕТАН СПИСАK нових правила и казни за возаче који важи од ДАНАС

0

Неодговорни возачи суочиће се од данас са знатно строжим казнама за вожњу под дејством алкохола, прекорачење брзине, телефонирање за воланом, некоришћење појасева и ауто-седишта за децу.

Реч је о најбитнијим новинама према Изменама Закона о безбедности у саобраћају који данас званично ступају на снагу, пошто их је Скупштина усвојила 22. марта. „Блиц“ издваја најзначајније одредбе које чекају возаче

Обавезан затвор за насилничку вожњу

Поред два постојећа случаја (најмање два узастопна проласка на црвено у року од 10 минута и претицање колоне преко пуне линије), под насилничком вожњом сада се подразумева и прекорачење брзине у насељу за више од 90 км/х, ван насеља за више од 100 км/х и управљање возилом са више од два промила алкохола у крви. За ове прекршаје предвиђена је затворска казна од 30 до 60 дана, 15 казнених поена и девет месеци забране управљања возилом.

Највиша новчана казна за алкохол

Највиша новчана казна остаје од 100.000 до 120.000 динара или око 1.000 евра, колико ће морати да плате сви возачи са више од 1,2 промила алкохола у крви, (раније је та граница била два промила). Исто важи и за оне они који одбију алкотестирање, као и за возаче који прекораче брзину од 71 до 90 километара на сат у насељу или од 81 до 100 километара на сат ван насеља. Иста казна запрећена је и онима који возе без иједне положене категорије или ако им је одузета дозвола на одређени период. Ова казна предвиђена је и за оне који претичу или обилазе возило које се зауставило испред пешачког прелаза ради пропуштања пешака, односно превозе децу млађу од 12 година на месту возача.

Оштрија граница за алкохол

Дозвољен ниво алкохола у крви за возаче спуштен је са 0,3 на 0,2, а казне су удвостручене. Новчане казне за вожњу под дејством алкохола сада ће износити од 10.000 до 120.000 динара, а предвиђене су и затворске казне (види табелу)

Вожња детета без посебних седишта – 1.000 евра

Једна од највиших казни предвиђена је за несавесне родитеље који своју децу нижу од 135 центиметара не возе у дечјим седиштима. Ту неодговорност родитељи ће морати да плате и до четири пута више него до сада, односно 120.000 динара, што је око 1.000 евра, а изриче се и 14 казнених поена и забрана вожње осам месеци.

Дупле казне за телефонирање, невезани појас…

Удвостручене су и казне за употребу мобилног телефона током вожње, невезивање појасева, вожњу мотоцикла без кациге. Сада ће возачи за те прекршаје бити кажњавани са 10.000 уместо са 5.000 динара. Мотоциклисти ће плаћати казну и ако не закопчају кацигу или она није хомологована, а полицајац ће моћи да искључи из саобраћаја возача или сувозача на мотоциклу који нема кацигу.

Пробна дозвола најмање две године

Пробну дозволу возачи ће имати најмање две године или до навршене 21. године за оне који су положили испит пре 19. године. Млађи од 18 година морају да возе до пунолетства са пратиоцем који има најмање пет година возачког искуства. Брзина им је ограничена на 110 км/х на аутопуту, односно 90 одсто од дозвољене брзине на осталим путевима. Они са пробном дозволом неће моћи да управљају возилом која имају више од 108 KС јер ће бити кажњени са 20.000-40.000 динара или 30 дана затвора. Није им дозвољена вожња од 23 до 6 сати ујутру, за шта је прописана казна од 10.000 до 20.000 динара. Не смеју да превозе ни више од три особе, а алкохола у крви не смеју имати уопште.

Дозвољено претицање трактора преко пуне линије

Новина коју су возачи дочекали с олакшањем је да ће моћи преко пуне линије да претичу трактор, мотокултиватор, радну машину, запрегу или бицикл уколико не угрожавају саобраћај из супротног смера. Међутим, неће смети да претичу ова возила испред или на превоју, испред или у непрегледној кривини и у тунелу, као и ако престижу споро возило које се зауставља ради пропуштања пешака.

Вожња зауставном траком од 20.000 до 40.000 динара

Вожња зауставном траком до сада се сматрала веома тешким прекршајем и предвиђена је била казна од 100.000 до 120.000 динара. Изменама закона ова казна је ублажена и сада ће бити од 20.000 до 40.000 динара.

Регистрација мотоцикла на месец дана

Новина која ће највише обрадовати љубитеље двоточкаша је да се од данас мотоцикли могу регистровати на најмање месец дана, а не на годину дана.

10.000 уместо 20.000

Поједине досадашње казне су смањене упола. Међу њима су казне за истек рока возачке дозволе или истек рока регистарске налепнице и оне су сада 10.000 уместо 20.000 динара.

Нема одузимања возила

За најтеже прекршаје возачима, ипак, неће бити одузимана возила иако је та могућност најављивана више пута у претходне две године.

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*