ОВО МОЖЕ САМО У СРБИЈИ: Путарина 210 РСД или 1,5 ЕУР – БЛАГО СТРАНЦИМА

0

Проста рачуница показује да су на сваком плаћању путарине на месту где она кошта 210 динара, односно за странце 1,5 евра (177 динара), Путеви Србије на губитку 33 динара.

В.д. директора Путева Србије Зоран Дробњак објаснио је да је путарина у Србији јефтинија за странце него за наше држављане због курса и заокруживања.

На питање Прве ТВ због чега само у Србији странци плаћају пролазак ауто-путевима мање него наши грађани, Дробњак је објаснио да се у зависности од цене путарине приликом пребацивања у евре, врши заокруживање према посебним правилима.

Како је навео, странци могу да плаћају путарину у еврима, па ако је од 0 до 4,99 динара, заокружује се на 0, а уколико је од 5,01 до 9,99 онда се заокружује на 10 динара.

“То је мала разлика, 3-4 динара, не може да буде 70 динара”, тврди Дробњак.

Уз то, како наводи, када динар ослаби, онда то буде више.

Сведоци смо међутим, да последњих пет година динар константно благо јача, што значи да у том периоду Путеви Србије нису имали неке користи, напротив, приходи су им по том основу свакако смањени.

А да разлика није баш 3-4 динара сведоци су сви који на путу до мора пролазе кроз Македонију.

У тој земљи се на неколико места плаћа путарина у износу од 60 денара. Како су наши држављани у транзиту ка Грчкој ретко ко замени евре за денаре па за њих важи цена од 1,5 евра.

На признаници по плаћању путарине у еврима, уредно ћете добити написмено да сте путарину платили 92 денара или 1,5 евра.

Коме је много, нема другог избора него да замени евре за денаре и тако уштеди чак 50 одсто.

Међутим, у Србији је потпуно обрнута ситуација.

На прве две наплатне рампе када из Македоније уђете у Србију, платићете путарину 210 и 80 динара, односно 1,5 и 0,5 евра.

Проста рачуница показује да су на сваком плаћању путарине на месту где она кошта 210 динара, односно за странце 1,5 евра (177 динара), Путеви Србије на губитку 33 динара. И то само због заокруживања на нижи износ. Да не говоримо о томе да би као и у Македонији износ за плаћање у еврима могао бити и 50 одсто већи.

У другом случају где је путарина 80 динара, за странце 0,5 евра (59 динара), Путеви Србије губе 21 динар.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*