Ово острво је било престоница секс-туризма у старој Грчкој

0

Живот просечног старог Грка најчешће се замишља као испуњен хедонизмом свих врста. Али, колико је мит заиста близак истини?

Приче о сексуалној разузданости старих Грка су толико бројне и претеране да неретко прелазе у домен митолошког. Ипак, када се у виду има олимпски пантеон, није толико изненађујуће што се живот просечног старог Грка замишља као испуњен хедонизмом свих врста.

Али, колико заправо мит замућује стварност?

На примеру острва Лезбос можда се и најбоље види колико мит може бити далеко од истине. Према новим студијама и документарцу који је снимио ББЦ, острво по којем је настао термин „лезбејка“, заправо је било центар секс-туризма и проституције, али не за жене, већ за мушкарце.

Наиме, како су жене са Лезбоса биле веома познате по својој лепоти широм старог света, слободни грчки мушкарци су на ово острво долазили ради одмора и „секс индустрије“. Према новим сазнањима историчара и археолога, Лезбос је био секс престоница Егејског мора и еквивалент местима као што су Бангкок и Магалуф.

„Лезбос је имао репутацију као острво са прелепим женама. Наводно су биле најсекси у целом грчком свету. Тада је реч лезбејка заправо представљала жену у интимном чину са мушкарцем“, објашњава Едит Хал са Kраљевског Универзитета у Лондону.

Најзнаменитија особа са Лезбоса била је велика грчка песникиња Сапфо (ВИИ век пне.), позната између осталог управо и по томе што је својом поезијом славила лепоту жена са Лезбоса.

Осим као песникиња изузетне мелодичности, Сапфо се прославила и као иноваторка – била је једна од првих у историји књижевности која је писала у првом лицу. Због тога, њена поезија била је веома лична и интимна, а њена дела постала су синоним за женску љубав.

Да би заиста појмили сексуалност наших предака, неопходно је да је посматрамо из свих углова и да не дозволимо миту да нас превише удаљи од истине. Најбољи пример за то представља прича о острву Лезбос.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*