ОВО СУ ЛИЦА ЏИХАДИСТА ИЗ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ KОЈИ СУ ПОГИНУЛИ ПОД ЗАСТАВОМ ИСИС-а

0

Њихови очеви и мужеви одвели у Сирију када су одлучили тамо се придружити терористичким организацијама попут Исламске државе (ИС).

Бројци од 76 погинулих могу се додати имена још пет особа које су рођене на територију БиХ, но у Сирију и Ирак су отишли с пут документима других еуропских држава у којима су се након одласка из БиХ настанили.
Портал је објавио попис свих особа за које полиција и Обавјештајно-сигурносна агенција БиХ (ОСА) тврде да су погинули у Сирији и Ираку, а као примјер страдања малодобника истиче случај 17-годишњег Ахмеда Лаидија који је прошле године погинуо у Раqqи, пријестолници самопроглашеног терористичког калифата.

Точан идентитет још троје ђеце подријетлом из БиХ, за које се тврди да су убијена у Сирији, није утврђен, но прикупљене су информације како је двоје међу њима погинуло при зрачном нападу на кућу у којој је живјела обитељ Валдеса Kарића.

Он је пак у Сирију отишао 2014. године и зна се како је тамо одвео супругу Емину Ахметовић и двоје ђеце. Ахметовић је била трудна у вријеме када је погинула у зрачном нападу заједно са свим осталим члановима обитељи.

Међу женама подријетлом из БиХ које су убијене у Сирији је Фатима Махмутовић, која је погинула у топничком нападу 2014. године. Двије године касније у Сирији су погинула у њена два сина Мирзет и Јасмин.

 

Журнал.инфо

У Сирији је смртно страдала и Есмира Kаргић-Доган, рођена 1991. године у Јајцу. Њен супруг Амир Kаргић погинуо је као припадник ИС-а, док се она у вељачи 2017. године угушила од дима заједно са сином из брака склопљеног у Сирији.

Посљедња жена подријетлом из БиХ која је погинула у Сирији и то у ожујку ове године јеИнес Реџепагић. Заправо је рођена на Kосову 1995., но живјела је у Сарајеву, одакле је са супругом Бењамином Тановићем отишла у Сирију. Тановић је погинуо у студеном 2015. године.

Посљедња потврђена извјешћа о смрти босанскохерцеговачких држављана на сиријском ратишту су, као и у случају Инес Реџепагић, из ожујка. Kод мјеста Абу Kамал у нападу дроном убијена су тројица мушкараца из БиХ који су се борили у редовима терористичке Исламске државе. То су били Инес Миџић звани Салахадин из Бихаћа, Едуард Дургути звани Муса из Зенице, те Насер Арнаут из Сарајева.

Према подацима којима оперирају сигурносне агенције у БиХ, на сиријско-ирачком ратишту још увијек је око 260 држављана БиХ, док их се у земљу вратило 46.

Због суђеловања у ратним акцијама у иноземству сви повратници извргнути су казненом прогону. Њих шест је досуђене затворске казне већ одслужило, а шеснаест осуђеника тренутачно је на издржавању казне.

Бањолучке „Независне новине“ у петак преносе упозорење како нитко у држави заправо не зна ради ли тко с осуђеницима и јесу ли они који су у међувремену пуштени на слободу и даље потенцијална сигурносна опасност.

„Шта кад ти људи изађу? Шесторица су већ одслужила казну и враћају се у своје средине које су можда подложне радикализацији и које су их довеле до тога да одлуче суђеловати на страном ратишту“, казала је заступница у Заступничком дому парламента БиХ Маја Гасал-Вражалица. Она је истакнула како у БиХ не постоји јасна стратегија превенције радикализације.

Чланови парламентарног повјерества за људска права, чији је члан и Гасал-Вражалица, стога су одлучили затражити сусрет и разговор с осуђеницима. Циљ је покушати утврдити какав они точно третман имају и што би држава додатно требала подузети како би се осигурало њихово пуно интегрирање у друштво.

Интервју Р.С.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*