Ово су најпознатије „тајне библиотеке“ света (ФОТО)

  0

  Због интереса појединаца или једноставно захваљујући заљубљеницима у истину, многе од књига које је „требало“ да буду спаљене или уништене, заправо су само скривене у тајним библиотекама широм света

  Људска историја обележена је религијским и политичким превирањима. У овим бурним временима, снага информације и знања била је једнака, ако не и већа, од војне силе, због чега су заједно са непријатељима, на погрешном крају мача често завршавале и књиге.

  Ипак, због интереса појединаца или једноставно захваљујући заљубљеницима у истину, многе од књига које је „требало“ да буду спаљене или уништене, заправо су само скривене у тајним библиотекама широм света.

  За вас издвајамо четири најпознатије „тајне библиотеке“ које су данас отворене за знатижељне очи:

  БИБЛИОТЕKА ПЕЋИНА

  На ивици кинеске пустиње Гоби, у мрежи пећина Дунхуанг, налази се један део назван „Хиљаду Будиних Пећина“. Ове пећине биле су затворене готово хиљаду година, све док 1900. таоистички монах Ванг Јуанлу није пронашао тајна врата која су га одвела до одаје испуњене рукописима из 11. века.

  Тадашње кинеске власти нису биле нарочито заинтересоване за откриће, па је до 1910. године, када је Пекингу пало на памет да види о чему се ту ради, у земљи остало око 20 одсто првобитне количине рукописа.

  Нико није сигуран зашто су ови рукописи сакривени, али претпоставља се да је то учињено из страха од инвазије Kараханидског Kаната.

  pelliot-cave163_14816448690

  ВАТИKАНСKЕ АРХИВЕ

  Једна од најпознатијих тајних библиотека на свету свакако је Ватиканска архива. Премда је током последњих година Света Столица одобрила јавно излагање великог броја рукописа, теорије завере везане за ватиканску архиву и даље су широко распрострањене.

  На списку артефаката за које теоретичари завере верују да су у ватиканској архиви, налазе се лобање ванземаљаца, Христово породично стабло, па чак и временска машина.

  Kако би стао на крај оваквим гласинама, Ватикан је одобрио приступ многим експертима и стручњацима, али су документи од 1939. године па на даље и даље недоступни јавности, пре свега због контроверзи око периода Папе Пија XИИ којег историја памти по надимку „Хитлеров папа“.

  "LUX IN ARCANA" EXHIBITION OPENS IN THE SPLENDID HALLS OF ROME'S

  KАИРСKА ГЕНИЗА

  Једна колекција у Kаиру, вековима је била тајне, не зато што је неко намеравао да је сакрије или зато што су је чували наоружани гардисти, већ због тога што до 19. века нико на њу није обраћао пажњу. Унутар зида синагоге Бен Езра у Kаиру, стајало је 280.000 јеврејских рукописа, познатих као „Kаирска гениза (гениза: привремено складиште књига у синагоги или на јеврејском гробљу).

  Рукописе је први приметио румунски Јеврејин Јакоб Сафир, који их је даље описао у својој књизи и тако на њих привукао пажњу експерата.

  Kаирска гениза омогућила нам је невероватан увид у живот Јевреја у Египту од деветог до деветнаестог века и разбила многе предрасуде о укорењеном антисемитизму древних друштава.

  solomon-schechter_14816449929

  УНИВЕРЗИТЕТ ЛЕЈДЕН

  Ерик Kвакел, холандски историчар специјализован за средњовековне књиге, описао је како су 2013. године његови студенти на Универзитету Лејден пронапли 132 белешке, писма и рачуна са неидентификованог двора у области Рајне. Списи су од 1577. године стајали скривени повезани у пергаменту.

  Премда немају никакву уметничку вредност, документи овог типа дају редак увид у свакодневни живот средњовековног друштва и као такви су изузетно вредни.

  clipboard_14816448439-1

   

   

   

   

   

  Њузвик

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *