Ово су најуносније криминалне делатности у свету

0

Процењено је да међународни организовани криминал вреди око 2,1 билиона долара годишње, што је еквивалентно 3,5% светског БДП-а из 2009. Од свих криминалних активности најуноснија је трговина дрогом, али ево детаљне листе нелегалних радњи од којих се највише зарађује:

Трговина дрогом.
Вредност овог посла је према процени УНОДЦ-а 320 милијарди долара годишње. Приходи од дроге крећу се између 0,6% и 0,9% светског БДП-а. Највише се тргује кокаином и хероином, али је и канабис популаран због малог ризика а великих прихода. У бизнису са хероином највећи играчи су албанска, пакистанска и турска мафија, док је пропадање колумбијске мафије отворило пут новим трговцима кокаином – мексичким и нигеријским картелима.

kokain1

 

Трговина људима
Најчешћи разлог трговине белим робљем је сексуална експлоатација. Пре осам година Међународна организација рада проценила је да увек у свету има око 2,4 милиона жртава трговине људима од које су годишње профити око 32 милијарде долара. Свака пета жртва трговине белим робљем је дете које се потом обично користи за прошење или дечију порнографију.

trgovina-ljudimma

Нелегална трговина дивљим животињама и њиховим остацима
Црно тржиште егзотичних животиња вреди од 7,8 милијарди до 10 милијарди долара годишње према процени УНОДЦ-а. Најпопуларнија роба су рогови носорога, слонова кост и делови тигрова, а у мањој мери и птице грабљивице. Централна Африка је главни извор слонове кости, због које је прошле године само у једном инциденту у камерунском Националном парку Буба Нђида убијено 450 слонова. Носорози се допремају из предела јужне Африке а тигрови из Мијанмара, Лаоса и Kамбоџе. Због „рада“ ловокрадица у дивљини је остало само 3.200 тигрова од њих 100.000 колико их је било пре једног века.

ildktkqturbxy82ogm0odaxndc0mwywyju4nzg0zjkzm2zkzgu0zde0ms5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Трговина лажним лековима
Највише лажних медикамената (на милијарде) се сваке године прода у југоисточној Азији и Африци. Највише лажних лекова долази из Азије и то у вредности од 1,6 милијарди долара. Онај ко конзумира фалш лекове може постати отпоран на праве док у најгорем случају они могу да изазову смрт пацијента.

Kријумчарење миграната
За то постоје две главне руте: од Јужне Америке ка Северној Америци, и из Африке у Европу. Приходи од ове две руте су око 6,8 милијарди долара годишње. Из Латинске Америке се прокријумчари око 3 милиона људи сваке године а из Африке око 55.000. Технике транспортовања могу бити веома ризичне попут превоза преко границе у расхладним уређајима или пренос у затвореној пластичној кеси. Због овога страда велики број потенцијалних емиграната. Kолико је ово озбиљан „бизнис“ показује и податак да постоје класе путника – третман емигранта зависи од цене коју он плати својим превозницима. Па ипак, чим искрсне прва опасност, они могу бити остављени на милост и немилост граничарима, бандама или дивљини.

Осим наведених делатности, уносна је и трговина оружјем (генерише од 300 милиона до милијарду долара годишње), трговина природним ресурсима (дрветом, нафтом, драгоценим металима и биљкама) и сајберкриминал, пише „ЦНБЦ“, а преноси „БиФ.рс“.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*