Ово су Срби које је одликовао Путин

0

Председник Русије, Владимир Путин, до сада је доделио „Ордене пријатељства“ неколицини грађана Србије

Међу њима су министар иностраних послова Ивица Дачић, министар за иновације Ненад Поповић, редитељ Емир Kустурица и бившо председник Србије Томислав Николић.

„Орденом пријатељства“ је последњи одликован министар иностраних послова Ивица Дачић, а први Србин који је добио овај орден је Ненад Поповић, садашњи министар за иновације.

Поповића је руски председник одликовао 2010. године, а ово високо руско државно одликовање му је уручио тадашњи амбасадор Русије, Александар Kонузин.

Након Поповића, „Орден пријатељства“ је добио и српски режисер, Емир Kустурица, кога је руски председник одликовао 2016. године, а бивши председник Србије Томислав Николић је одликован овим орденом 2017. године.

У руској традицији ордење има велики значај, а „Орден пријатељства“ се додељује грађанима Русије, као и грађанима страних држава због посебних заслуга у јачању мира, пријатељства, сарадње, међусобног разумевања међу народима и за зближавање и узајамно богаћење култура.

Израђен је од сребра са позлатом у форми петокраке звезде, у чијем центру се налази слика глобуса, а на позадини ордена се налази угравирани натпис: „Мир и пријатељство“.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*