Пацоли: Србија не мора да каже да признаје Kосово, само треба да „поступи тако“

0

Први потпредседник косовске владе и министар спољних послова Беџет Пацоли изјавио у интервјуу за „Дојче веле“ (ДW) да Србија не мора да каже да признаје Kосово, већ само да „поступи тако“, док је избегао да директно одговори на питање да ли постоји план за стварање Велике Албаније.

Он је изнео тврдњу да је „реалност да Србија може да утиче на регион“, да Kосово има „дугу границу са Србијом“ и да у Приштини желе да имају „добре односе са Србијом“.

У интервјуу вођеном на српском језику, Пацоли је, на директно питање да ли заиста очекује да ће Србија „једног дана“ признати независност Kосова, одговорио: „Увек сам говорио да они не морају то рећи, али нека поступе тако“.

ДW наводи да је он истакао да „јако пуно верује“ у могућност нормализације односа, тврдећи да косовска страна већ неколико месеци не реагује на „такозване провокације“ и да је српским политичарима дозвољен неометан долазак на Kосово.

Пацоли је казао да је последњи пут у Београду био 1998. године када се састајао и са Слободаном Милошевићем.

На питање када би могла да уследи нова посета, он је рекао да се већ кратко сретао са председником Србије Александром Вучићем и министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

– Немам ништа против њих, имали смо кратке састанке, они су били љубазни. Надам се да ће таквих састанака бити све више. Да ли ћу посетити Београд, зависи од добре воље и Kосовара и Београда – тврди Пацоли.

Упитан о могућој подели Kосова, Пацоли се позвао на Ахтисаријев план где је прецизирано да не може бити поделе Kосова нити припајања другим државама.

– Време када су се мењале границе је већ завршено – рекао је Пацоли.

ДW наводи да он није директно одговорио на питање да ли постоји план за стварање Велике Албаније.

– Kосово ће имати фантастичне односе са свим земљама у региону, поготово са Албанијом. Имамо заједничке владине конференције, идемо на усвајање заједничких докумената, омогућићемо слободно кретање људи без препрека. Сви смо управљени према Европи и знамо да једног дана границе неће имати смисла – казао је Пацоли.

Он је, поред тога, одбио да одговори на питање новинара ДW о критикама да плаћа признања независности Kосова, поготово малим и сиромашним државама.

– Ја не бих одговорио на то питање јер ми мало изгледа банално – казао је Пацоли.

ДW наводи да је Пацоли, у вези проблема Приштине да пет чланица ЕУ не признаје независност, навео да „Kосово није криво за оно што се дешава у Шпанији нити за проблеме које имају друге државе које нису признале Kосово“.

На питање о односима са Русијом, Пацоли је рекао да је Kосово мала земља која мора имати пријатеље свуда.

– Ми не бирамо блокове, источне или западне. Треба нам отворени хоризонт. Ми смо модерна земља и хоћемо да модерно живимо у модерном свету где се крећу људи, идеје, капитал и роба. То хоћемо за Kосово свуда, а у том погледу и са Русијом. Ми ништа немамо против Русије, то је држава коју ценимо и ми ћемо се постарати да имамо добре односе – навео је Пацоли.

На опаску ДВ да се Русија оштро противи независности Kосова, Пацоли је одговорио да је „то политика“.

– Наша је ствар да убедимо Русију да нису у праву, да и имамо право да живимо овде, имамо пријатеље и будемо независна држава – казао је Пацоли.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*