Pad Alepa znači propast plana SAD u Siriji i bilo gde na Bliskom istoku

0

SAD su pozvale Rusiju i Siriju da povuku svoje trupe protiv sirijskih opozicionih grupa, što, kako smatraju analitičari, može značiti propast plana SAD.

Vojni analitičar Ivan Konovalov rekao je za Sputnjik da taj poziv znači samo “kompletnu propast“ akcija Vašingtona i njegovih saveznika u Siriji i bilo gdje drugo na Bliskom istoku.

Američki državni sekretar Džon Keri, kao zamjenu za to, obećao je jačanje pritiska na sirijsku opoziciju, dok bi Moskva i Damask trebalo da čine isto.

“Njihova politika je nejasna, dok su ruski ciljevi jasni, kao i načini na koji će ih ostvariti – vadušne snage, sirijska vojska i pregovori. Naše kolege sa Zapada su jednostavno ljubomorne na uspjehe Rusije“, rekao je Konovalov.

Ruske i sirijske snage utvrdile su nekoliko humanitarnih koridora u blizini Alepa koji je bio potpuno odsječen.

“Pobiti sve je ono što Nusra front, ID i umjerena opozicija žele. Nedavno obaranje ruskog helikoptera zapravo dokazuje šta ta umjerena opozicija jeste“, rekao je on.

On je naveo da su SAD pozvale Moskvu i Damask da se uzdrže od budućih akcija protiv terorista.

“Ako Alepo padne, to bi bio ozbiljan udarac Turskoj, koja podržava ove terorističke grupe. To bi značilo i propast američkih planova da ostvare uticaj u Siriji“, naglasio je on.

Centar Alepa trenutno kontrolišu vladine snage, ali se strahuje da je oko 250.000 civila zarobljeno na teritoriji koju kontrolišu pobunjenici.

Princip

POSTAVI ODGOVOR

*