Пад наталитета: 2016. најгора година

0

Стратегија подстицања рађања биће ревидирана и допуњена садржајима везаним за миграције и активно старење, рекла је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Она је додала да је претходна година била најлошија година по свим параметрима, где се на 1.000 становника родило 9 беба, а умрло 15 људи, док у Црној Трави 2013. године није рођена ниједна беба.

Због тога је 15 општина добило бесповратна средства за програме пронаталитетне политике, које ће спроводити годину дана.

Министарка каже да мало охрабрује податак да је у прва три месеца ове године рођено 1.448 беба више него у прва три месеца прошле године.

Она каже да стандард породице јесте један од разлога зашто се млади парови не опредељују за рађање више деце, али да није пресудан.

То најбоље осликавају земље западне Европе које имају висок животни стандард, а сличне проблеме као наша земља.

Пронаталитетне мере, како каже, код њих дале су резултате. Тако, рецимо, Данци су анализирали најгледаније серије и ако срећна породица у серији има једно дете мењали су сценарио, те срећна породица мора да има двоје или троје деце.

„Оно што ми мислимо да може да се уради је да се мало едукују млади људи на плану популационе политике да се стимулишу кроз запошљавање“, рекла је Дејановић за Тв Пинк и додала да је значајна мера усклађивање рада и родитељства.

Држава ће, како каже, стимулисати послодавце који усклађују код запослених рад и родитељство.

За спровођење пронаталитетних мера, додаје, важна је инфраструктура – школе, домови здравља.

„Општине које имају мање од 20.000 становника немају права на гинеколога и интернисту. Како мислите да се ради пронаталитетна политика ако се буде поштовала та законска одредба“, закључила је Дејановић.

Обавезно средње образовање до 2030.

Све земље потписнице Агенде УН о одрживом развоју, међу којима је и Србија, мораће да уведу обавезно средње образовање до 2030. године, каже Дејановићева која је и шефица Међуресорне радне групе за спровођење Агенде.

Она је додала да ће се можда ићи на то да основно школско образовање траје девет година, као у већини европских земаља или чак десет, а онда да две године још буду усмерено средње стручно образовање.

„То је нешто на чему ће се највише радити са Министарством образовања“, рекла је Дејановић гостујући на ТВ Пинк.

То је само један од 17 постављених циљева који се налазе пред нашом земљом , односно 200 држава у свету које су потписнице Агенде.

Преосталих 16 циљева које потписнице морају да остваре односи се на смањење сиромаштва, здраву животну средину, поправљање здравства, запошљавање, бољи стандард…

„Ниједан од тих циљева не може радити једно министарство. Имамо тим Уједињених нација који нам помаже. Врло брзо морати да достављамо извештаје шта радимо“, рекла је Дејановић.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*