ПАКЛЕНИ ПЛАН САРАЈЕВА: Босна хоће територију Српске

Преко књижења војне имовине Сарајево спрема нови паклени план. Ковачевић: Процес започео одлуком Суда БиХ да имовина у Хан Пијеску буде укњижена на БиХ

0

У Сарајеву је скован нови паклени план, у режији бошњачких политичара, којим ће се Републици Српској отети територија у 11 општина! Наиме, Суд БиХ и Бошњаци у Правобранилаштву БиХ раде на доношењу одлуке да се перспективна војна имовина, односно војни објекти у 11 општина у РС препишу на БиХ и да самим тим Република Српска нема никакву надлежност над том територијом. Ако се ова одлука спроведе у дело, Република Српска ће остати без три одсто своје територије, што је површина од минимално три општине у Српској!

У пракси би то значило да територије на којима се налазе касарне на Мањачи, или Козара у Бањалуци, или касарне у Бијељини и Хан Пијеску и Добоју, више не припадају Републици Српској и да ту владају други закони, они државни, а не ентитетски!

Ова одлука је и у супротности са Дејтонским споразумом, којим је тачно дефинисана величина територије Републике Српске и Федерације БиХ. То, међутим, бошњачким политичарима није важно, они раде и против Дејтонског споразума, само на своју руку, кажу саговорници „Новости“.

Никола Ковачевић, саветник министра правде РС, каже да је овај процес већ започет одлуком Суда БиХ да имовина у Хан Пијеску буде укњижена на БиХ.

– Суд БиХ је просто отео територију Српске. Ми смо упутили апелацију на ову одлуку и очекујемо да је Уставни суд БиХ поништи, али нећемо се изненадити и ако не дође до тога – каже Ковачевић.

Он објашњава да, уколико се отме територија Српске на овај начин, то ће значити да РС неће на њој моћи да обавља законодавну, извршну и судску власт, и неће ту имати ни друга овлашћења, јер ће ту вредети само закони БиХ. Ковачевић наводи и пример војних објеката на Мањачи, која је величине једне општине у Српској.

Ковачевић каже да никада није било спорно да Оружане снаге БиХ користе војну имовину која се налази на подручју Српске, и оне су је користиле. То је још један доказ да је на делу борба којом се, под изговором да перспективна војна имовина мора бити власништво државе, незаконито отима територија Српској.

Постоји и прави парадокс, додаје Ковачевић, у који се гура Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове РС (РУГИП).

– Суд БиХ од РУГИП захтева да одмах препише касарну у Хан Пијеску и целу тероторију коју она заузима на БиХ. Уколико РУГИП ово одбије, чини кривично дело, јер не спроводи одлуку Суда БиХ. Уколико ураде оно што се од њих тражи, онда крше Устав РС, јер отимају територију Српске – каже Ковачевић.

Иначе, Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове добила је недавно захтев из Правобранилаштва БиХ да десет локација проглашених перспективном војном имовином прекњижи са РС на БиХ.

У РУГИП кажу да је само захтев за укњижење права власништва над војним објектом „Велики Жеп“ у Хан Пијеску заснован на судској пресуди.

– У преосталих десет случајева није донесена судска пресуда, па је непознато зашто нам је Правобранилаштво БиХ упутило спорни захтев – кажу у РУГИП.

ВИЛИЋЕВА РАДИЛА НА СВОЈУ РУКУ

Вршилац дужности правобраниоца БиХ Млађен Мандић изјавио је недавно „Гласу Српске“ да је РУГИП упућен спорни захтев, али да је то урадила сада већ бивши правобранилац БиХ Медина Вилић, коју је он наследио.

– Вилићева је то урадила без знања Колегијума Правобранилаштва БиХ и с њеним захтевом нису били упознати ни хрватски, ни српски члан. Њен захтев нема никакву правну снагу. Ја то никад нисам потписао – казао је Мандић.

КОПЉА ОКО ВОЈНЕ ИМОВИНЕ

Перспективна војна имовина коју БиХ покушава да отме од Републике Српске налази се у Бањалуци, Добоју, Приједору, Билећи, Дервенти, Прњавору, Угљевику, Фочи, Мркоњић Граду, Бијељини и Хан Пијеску.

С. Мишљеновић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*