Пала оптужница против референдума у РС

0

Много буке ни око чега.
Судија за претходно саслушање одбацио је данас оптужницу Тужлаштва БиХ, којом су оптужени Синиша Каран, Драгољуб Рељић, Горан Змијанац и Милан Петковић због кривичног дела неизвршења одлуке Уставног суда БиХ о обустави примене Одлуке о расписивању референдума о 9. јануару као Дану Републике Српске.

Судија је закључио да из доказа Тужилаштва БиХ није могуће извести закључак о постојању основане сумње да су оптужени починили кривично дело које им се ставља на терет, преносе Независне.цом.

Како је судија навео оптужени нису имали реалну моћ да донесу било какву одлуку о суспензији одлуке о спровођењу референдума с обзиром на да је већина чланова Комисије за спровођење референдума била из реда народних посланика који су учествовали у доношењу одлуке о референдуму, а који нису оптужени највероватније због тога што као народни посланици уживају имунитет.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је одбацивање оптужнице једина логична и исправна одлука и додао да њих четворица нису ни могли да утичу на одлуке Народне скупштине РС.

„Осећам потпуну сатисфакцију у том погледу. Морамо да наставимо да сређујемо наше законодавство, пре свега Закон о референдуму и да уредимо закон о имунитету“, рекао је Додик.

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је да је одлука Суда БиХ да одбије оптужницу против четири члана Републичке комисије за спровођење референдума потврда да је Тужилаштво БиХ било под утицајем политике.

„Када сам био позван да дам изјаву Тужилаштву БиХ у оквиру овог предмета јасно сам рекао да то не желим да урадим, јер је у питању политика. Данашња одлука Суда БиХ потврђује колико је Тужилаштво било под утицајем политике“, рекао је Иванић и додао да је евидентно да постоје кругови у Тужилаштву који су у функцији политике коју дефинише Сарајево, као и да је ово огроман пораз те политике и тог тужилаштва.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*