Палалић: Режим Мила Ђукановића спроводи идентитетски геноцид над Србима у ЦГ

0

Положај српског народа али и државни интереси Србије никада нису били угроженији у Црној Гори где „режим Мила Ђукановића спроводи идентитетски геноцид над Србима“, изјавио је Јован Палалић, народни посланик и генерални секретар Српске народне партије на седници Одбора за спољне послове Скупштине Србије.

Палалић је у расправи о актуелној ситуацији у региону и позицијама Републике Србије истакао да је ћирилица, иако је уставом загарантовано писмо у Црној Гори, протерана из јавне употребе.

– Данас не постоји ни један јавни натпис на ћирилици, нити је ћирилица било где у Црној Гори у службеној употреби – рекао је Палалић.

Он је подсетио да једино Србима у Црној Гори није дозвољено двојно држављанство, док Хрватима или Албанцима јесте.

– Из школских програма су избачени сви српски писци, чак и они који су пореклом из Црне Горе, од Његоша до Матије Бећковића. Српска православна црква (СПЦ) је под страховитим притиском Ђукановићевог режима, од протеривања свештеника из Црне Горе, покушаја да се мимо закона Цркви одузме имовина, спровођења насилне аутокефалности такозване Црногорске православне цркве, па све до недавне оптужбе да је СПЦ антидржавна зато што се противи чланству Црне Горе у НАТО – објаснио је Палалић и упозорио да ће „ако Србија не заустави овај процес, Срби у Црној Гори нестати“.

Како је нагласио, за Србију је велик изазов то што Црна Гора жели да приступи НАТО пакту иако се чланству противи већина становника ове државе, али и сви Срби.

– Врло лако нам се може десити да се близу Бродарева, на граници са Црном Гором, појави НАТО чизма, а Срби који су били против чланства у НАТО нађу на још жешћем удару режима у Подгорици. Зато је најбољи начин да грађани Црне Горе одлуку о овом питању донесу на референдуму – поручио је народни посланик СНП.

Палалић је подсетио да је власт у Црној Гори задала непријатељски ударац Србији признавањем лажне државе Косово.

– А сада још и преговарају о граници са тим истим Косовом, противно интересима наше државе. Србија тај договор не може и не сме да призна нити да икада закључи споразум о граници са Црном Гором докле год Подгорица признаје независност Косова – истакао је Палалић.

Он је закључио да су Срби у Црној Гори одлучно против санкција које је режим Мила Ђукановића увео Русији јер „никада кроз своју историју Црна Гора, која је утемељена на српском националном идентитету, није била против Русије“.

СНП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*