Пали са 22. спрата: Два радника погинула на градилишту „Београда на води“

3

На градилишту Београда на води јутрос су погинула два радника, изјавио је за Тањуг портпарол Хитне помоћи Мирко Лутовац, а у МУП-а наводе да су радници наводно пали са 22. спрата зграде.

Према речима Мирка Лутовца, двојица радника пала су са „Штрабагове“ зграде, а позив је упућен хитној служби у 9.42 часова.

Екипе које су изашле на терен пронашле су тела двојице радника и констатовала смрт.

Екипе Хитне помоћи су и даље на терену.

Извештач Тањуга са лица места наводи да се незванично могло чути да је до несреће дошло када је пропала оплата, привремена конструкција, која бетон држи на месту приликом ливења док не очврсне.

Такође, могло се чути да је један радник имао око 20 година, док је други имао око 40 година и, наводно, био надзорни орган.

Извештач Тањуга наводи да је у близини места несреће неколико полицијских возила, а пристигао је и велики број медијских екипа.

Градилиште је, како незванично сазнаје извештач Тањуга, затворено, а нико на за сада не жели да даје било какве информације о несрећи.

Београдски медији су најпре известили да су радници пали са 15. спрата зграде, као и да су у питању Штрабагови радници.

Према незваничним информацијама појединих медија радници су били уредно пријављени, прошли су неопходну обуку за високу градњу и имали су сву неопходну заштитну опрему

sputnik

3 КОМЕНТАРА

  1. Povodom stradanja dva radnika kompanije “Belgrade Waterfront”, izvođač radova na „Beogradu na vodi“, hronopremijer(ka) je, možda , nespretno objasnila da to nije ništa, jer u SAD 14 radnika u proseku dnevno na građevini pogine, bez citata izvora, a radi se o veoma rizičnom poslu, kako ona tvrdi i zna. Da li ona zna u suštini šta je rekla, a rekla je nebulozu i nonsens. Umesto da preduzme mere da se zaštite radnici, ona brani nalogodavce. Nas upoređuje po platama, načinom života maltene da smo u vrhu sveta, a mi na začelju i ne mrdamo, a pri tome otima plate i penzije bez pardona i duše. Sada i stradanja ljude, upoređuje sa neuporedivim i opravdava sebe i sistem niže vrednosti. Stradanje radnika nema nikakvo opravdanje, ma koliko ona bila jaka i snažna hronopremijer(ka). Bolje joj je da priča o Prajdu, a ne o opravdanom gubitku radnika? Najbolje bi joj bilo da se izvini porodicama nastradalih i čitaocima zbog nepromišljenosti i neljudskog neznanja. Kompanija “Belgrade Waterfront”, izvođač radova na „Beogradu na vodi“, tvrdi da ima najviše standarde bezbednosti, a poginuše im dva nevina radnika od tolikih standarda. Standard, gospodo, je samo papir i ako se ne sprovodi i kontroliše, je bezvredan. Uopšteno, u Srbiji izgubiše glavu mnogo radnika na građevini u legalnom i nelegalnom radu. Ako sprovođenje bezbedonosnih standarda kontrolišu stručnjaci sa kupljenom diplomom ili partijski i rođački drugovi, nema građevini sreća. Osim previde u bezbednosti radnika i građevine, dešavaju se loši neiskontrolisani projekti, ne radi se po kvalitetnim projektima ili sasvim druga okolnost, ruše nam se potporni zidovi, ruše se građevine noći, da se ne plaše deca danju, posle toga sve će biti u redu, „vuci siti i ovce na broju“ itd. itd. Iskreno saučešće porodicama poginulih nedužnih radnika.

  2. Nije mi jasno zašto se ΛV izvinjava građanima za svoje izrečene gluposti, povodom stradanja dva radnika na Beograd na vodi. To nije uradio prvi puta. On stalno lupa i pravi gluposti. Opljačkao je penzionere otimanjem penzije, zadužio je zemlju za više od 12 milijarde evra, doveo je zemlju do ruba propasti, najsiromašnija u Evropi, gde je vodi kao pijan preko plota, rasprodaje firme i zemlju po bagateli. Osim što pravi gluposti i glupo laže. Po njegovom, standard nam je u vrhu Evrope, a stvarni je na dnu te Evrope. Ja ga pitam, šta bi uradio jedan Nemac, na primer, sa prosečnom platom od 417 i penzijom 211 evra. Ne bi mogao da kupi ni omču i neće se obesiti, a naši to rade uspešno?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*