Pali sa 22. sprata: Dva radnika poginula na gradilištu „Beograda na vodi“

3

Na gradilištu Beograda na vodi jutros su poginula dva radnika, izjavio je za Tanjug portparol Hitne pomoći Mirko Lutovac, a u MUP-a navode da su radnici navodno pali sa 22. sprata zgrade.

Prema rečima Mirka Lutovca, dvojica radnika pala su sa „Štrabagove“ zgrade, a poziv je upućen hitnoj službi u 9.42 časova.

Ekipe koje su izašle na teren pronašle su tela dvojice radnika i konstatovala smrt.

Ekipe Hitne pomoći su i dalje na terenu.

Izveštač Tanjuga sa lica mesta navodi da se nezvanično moglo čuti da je do nesreće došlo kada je propala oplata, privremena konstrukcija, koja beton drži na mestu prilikom livenja dok ne očvrsne.

Takođe, moglo se čuti da je jedan radnik imao oko 20 godina, dok je drugi imao oko 40 godina i, navodno, bio nadzorni organ.

Izveštač Tanjuga navodi da je u blizini mesta nesreće nekoliko policijskih vozila, a pristigao je i veliki broj medijskih ekipa.

Gradilište je, kako nezvanično saznaje izveštač Tanjuga, zatvoreno, a niko na za sada ne želi da daje bilo kakve informacije o nesreći.

Beogradski mediji su najpre izvestili da su radnici pali sa 15. sprata zgrade, kao i da su u pitanju Štrabagovi radnici.

Prema nezvaničnim informacijama pojedinih medija radnici su bili uredno prijavljeni, prošli su neophodnu obuku za visoku gradnju i imali su svu neophodnu zaštitnu opremu

sputnik

3 KOMENTARA

  1. Povodom stradanja dva radnika kompanije “Belgrade Waterfront”, izvođač radova na „Beogradu na vodi“, hronopremijer(ka) je, možda , nespretno objasnila da to nije ništa, jer u SAD 14 radnika u proseku dnevno na građevini pogine, bez citata izvora, a radi se o veoma rizičnom poslu, kako ona tvrdi i zna. Da li ona zna u suštini šta je rekla, a rekla je nebulozu i nonsens. Umesto da preduzme mere da se zaštite radnici, ona brani nalogodavce. Nas upoređuje po platama, načinom života maltene da smo u vrhu sveta, a mi na začelju i ne mrdamo, a pri tome otima plate i penzije bez pardona i duše. Sada i stradanja ljude, upoređuje sa neuporedivim i opravdava sebe i sistem niže vrednosti. Stradanje radnika nema nikakvo opravdanje, ma koliko ona bila jaka i snažna hronopremijer(ka). Bolje joj je da priča o Prajdu, a ne o opravdanom gubitku radnika? Najbolje bi joj bilo da se izvini porodicama nastradalih i čitaocima zbog nepromišljenosti i neljudskog neznanja. Kompanija “Belgrade Waterfront”, izvođač radova na „Beogradu na vodi“, tvrdi da ima najviše standarde bezbednosti, a poginuše im dva nevina radnika od tolikih standarda. Standard, gospodo, je samo papir i ako se ne sprovodi i kontroliše, je bezvredan. Uopšteno, u Srbiji izgubiše glavu mnogo radnika na građevini u legalnom i nelegalnom radu. Ako sprovođenje bezbedonosnih standarda kontrolišu stručnjaci sa kupljenom diplomom ili partijski i rođački drugovi, nema građevini sreća. Osim previde u bezbednosti radnika i građevine, dešavaju se loši neiskontrolisani projekti, ne radi se po kvalitetnim projektima ili sasvim druga okolnost, ruše nam se potporni zidovi, ruše se građevine noći, da se ne plaše deca danju, posle toga sve će biti u redu, „vuci siti i ovce na broju“ itd. itd. Iskreno saučešće porodicama poginulih nedužnih radnika.

  2. Nije mi jasno zašto se ΛV izvinjava građanima za svoje izrečene gluposti, povodom stradanja dva radnika na Beograd na vodi. To nije uradio prvi puta. On stalno lupa i pravi gluposti. Opljačkao je penzionere otimanjem penzije, zadužio je zemlju za više od 12 milijarde evra, doveo je zemlju do ruba propasti, najsiromašnija u Evropi, gde je vodi kao pijan preko plota, rasprodaje firme i zemlju po bagateli. Osim što pravi gluposti i glupo laže. Po njegovom, standard nam je u vrhu Evrope, a stvarni je na dnu te Evrope. Ja ga pitam, šta bi uradio jedan Nemac, na primer, sa prosečnom platom od 417 i penzijom 211 evra. Ne bi mogao da kupi ni omču i neće se obesiti, a naši to rade uspešno?

POSTAVI ODGOVOR

*