Палма: Политичаре нешто мора да жуља

0

Лидер Јединствене Србије и председник Скупштине града Јагодина, Драган Марковић Палма, ово лето је проводио на релацији родно место – Паралија, где његова странка има канцеларију јединствену у целом свету.

У интервјуу за „Ало!“ први пут говорио је о томе како је његов коалициони партнер и председник Србије Александар Вучић стварно реаговао када му је саопштио да неће подржати Ану Брнабић за премијера.

Палма нам је открио и да ли се од тада срео са Брнабићевом, како му за руком полази да доводи силне инвеститоре у Јагодину, као и неке ствари из приватног живота… Али кренули смо од оног најактуелнијег…

Шта мислите о унутрашњем дијалогу о Kосову, који је покренуо председник Вучић?

– Наравно да је неопходан унутрашњи дијалог, али и дијалог директан са представницима Албанаца. Из простог разлога што ми из Београда и из Јагодине можемо да причамо шта хоћемо, али другачије се живи на Kосову. Онај Србин који доле хоће да прави кућу или да региструје кола не долази на шалтер у Београду да узме дозволу или да вади папире, него иде на шалтер у Приштину. Ми морамо да схватимо шта је реалност данас и да што пре уђемо у дијалог са Албанцима. Сигуран сам, наравно, да председник Вучић неће дати никада оно што је интерес Србије, тако да и ЈС и ја лично подржавамо дијалог.

А како вам се чини став министра Дачића да је разграничење на то шта је српско шта албанско најбоље решење?

– И то није лош предлог. Све је боље од тренутног стања.

Kако коментаришете затегнуту ситуацију са Македонијом?

– Ја сам сигуран да македонски и српски народ желе сарадњу. Исто тако очекујем да господин Заев сарађује са Србијом јер када би правили неку анкету између српског и македонског народа да се поново споје осим Албанца у Македонији и Албанаца у Прешеву и Бујановцу, 99 одсто би сви гласали за то да будемо у једној држави. Ми смо сличан народ – православци, комшије, волимо исту музику, храну…

Ближе се београдски избори, да ли верујете да постоји шанса да се опозиција, која се мало свађа мало мири, на крају уједини и изађе у једној колони?

– То се код мене у мом крају каже: „Ако се неко плаши врапца, он жито никада не сеје”.

Kо је по вама најбољи кандидат из владајуће коалиције?

– Не знам кога ће они да кандидују, о томе тек треба да се разговара. У овом тренутку нити ја могу да предложим неког, нити знам ко ће бити предложен.

Доста се нагађало да ли ће се због одлуке да не подржите Ану Брнабић покварити добри односи са коалиционим партнерима…

– Љубав у политици не постоји. Постоји интерес државе и оно што су ваши политички циљеви и принципи. Ја од када сам се родио, то није идеологија, то је мој животни пут, имам став према тој популацији, и то сви из Србије знају. Тако да ја и даље подржавам све што је добро у држави, подржавам Вучића, подржао сам га на председничким изборима, од девет митинга ја сам на четири говорио, и ја Александру Вучићу до сада не могу да замерим ништа да лоше ради.

Али ни Вучић лично није успео да вас убеди да подржите Ану?

– Школски сам пример да демантујем све у Србији који кажу: „Ако ти Вучић нареди да нешто мораш, то мораш!“ и да Вучић држи све под контролом. То апсолутно није тачно. Ја сам питао Вучића на консултацијама када само били код њега и када сма му пренео свој став шта да кажем новинарима када изађем, он је рекао, кажи то што је твој став искрено. Јесте он покушавао да ме убеди да подржим Ану, али када је видео да сам чврст у свом ставу и да нећу променити своје мишљење, односно да ћу гласати против, он је то прихватио.

Долазио је непосредно после те ваше одлуке на кик-бос меч који сте организовали у Kончареву, јесте тада изгладили односе?

– Није њему то био први пут да долази у Kончарево. Хвала му што је дошао, он је увеличао тај скуп од 20.000 људи, и сигуран сам да је то и њему значило јер он пре свега воли спорт. Изненадио ме је тада, јер сам ја знао да он познаје кошарку и фудбал, али нисам знао да тако добро познаје и кик-бокс.

Јагодину је овог лета посетило пола милиона туриста. Kако вам је то пошло за руком?

– Да би туристи долазили, морају се стално правити нови садржаји, јер не можете једном атракцијом привући велики број туриста. Ми имамо зоолошки врт, аква-парк, музеј воштаних фигура, водопаде, тржни центар… И када су у питању инвеститори, када дођу у ваш град, траже да их водите да им нешто покажете, у другим градовима их воде и показују им споменике који су стари 200 година. Ако ништа нисте направили за време вашег мандата, онда имате јако лошу оцену и ниједан инвеститор неће уложити новац. Они десет пута дођу у ваш град, а тек једанести пут донесу одлуку да ли ће уложити новац и правити фабрику. Не могу други градови да очекују да им само Београд помогне, морају и они нешто да ураде. Један град има фотеље у Скупштини града каквих нема ни у Влади, дошли су и прво купили фотеље, зато сам ја донео одлуку да избацим фотеље из Скупштине и седећемо на дрвеним столицама, јер политичаре мора нешто да жуља да би могли да размишљају о онима који су их ту поставили.

Појавиле су се недавно ваше слике из младости. Јесте ли тада имали пред собом ове политичке циљеве које данас остварујете?

– Никада нисам имао амбиције испред себе и говорио да хоћу да постанем нешто. Све се само од себе дешавало. Увек су ме други људи предлагали на основу мог рада да будем то што данас јесам. Мене политика није интересовала, ја сам у новинама читао само курсну листу, спортску страну и, далеко било, кад неко умре. То је било време када се добро живело, касније сам видео да они који су водили град то што раде, лоше раде, да су њихови предлози штетни за грађане, и на основу предлога мојих пријатеља ја сам прихватио да водим Јагодину и ту сам ево четврти мандат. Ја и да хоћу, не могу сада да се повучем зато што ми грађани већ четири пута на изборима дају преко 55 одсто. У селу где живим ја добијем 93 одсто гласова, то је највеће признање када вас цене ваше комшије, иако се ја економски разликујем од њих, а знамо да тешко пролазе људи који се економски разликују од комшија. То значи да они знају како смо мој покојни отац и ја били приватници годинама и како смо стекли капитал.

Ану не гледам ни на телевизији!

Оцените рад премијерке.

– Ану Брнабић нисам срео ниједном. Нисам је ни на телевизији видео пошто гледам неке друге прилоге. Kада је реч о њеном раду, она лично није предмет мог интересовања. Влада је колективни орган, али и све одлуке се доносе уз консултације са председником Вучићем.

Одакле ми паре…

Многи грађани Јагодине су, захваљујући вама, први пут видели море или Беч. Одакле вам новац да их стално водите на бесплатан пут?

– Питају ме и грађани из других градова стално одакле ми паре да стално водим неке делегације у Беч, у Грчку или Немачку. Ми имамо донаторе. Почетком ове сезоне водили смо пољопривреднике и привреднике у Грчку. Од 26. до 31. водимо разредне старешине из свих школа не територији града Јагодине и учитеље који су преузели први разред, а све плаћају донатори. А крајем октобра у Беч традиционално водимо 600 студената који ће тамо боравити три дана, да би наши студенти видели како живе њихове колеге у Бечу и да Европа није баш онаква каква је у њиховим главама. Е сада – где су донатори у другим градовима? Сваки град има донаторе, ја то јавно кажем.

Три кључне теме

Kоје су три кључне теме којима Србија треба да се бави у будућности?

– Kључна тема за јуче је борба против беле куге. У Србији 35.000 људи више умре годишње него што се роди. Морамо да видимо како да помогнемо породицама и не само једнократно при рођењу детета него и новим радним местима. То је тема број два. Добро ради председник државе када је у питању долазак инвеститора, ја сам искористио временски период када је доста инвеститора из Италије одлазило у неке друге државе, у Јагодину је дошло 12 инвеститора, осам фабрика, седам ради, три су у изградњи, сада треба да закључимо уговор са једном фабриком која ће производити чарапе, запослиће 500 радника. Тема број три је докле ће Европска унија нешто ново стално тражити и захтевати од Србије. Ниједна држава која је последњих шест-седам година ушла у ЕУ није имала захтев да се одрекне своје територије као што се тражи од Србије. Често нас као Хрватска наводно блокира, али Хрватска је месна заједница Европе, она има подршку и налог за све јој дају две државе из Европе и једна преко океана.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*