Паника у Британији: Руси би нас уништили за дан, тврде експерти

0

Русија би у рату за дан да уништила британске бојеве јединице тврде експерти Центра историјских анализа и истраживања конфликата, преносе “Вечерње новости“.

Ту шокантну вест коју су објавили британски „Тајмс“ и „Дејли мејл“ пренели су медији у свету, па и руски, мада је свима јасно да је прича о „страшној Русији“ објављена не због хваљења моћи Путинове армије већ да би се натерао британски парламент да повећа војни буџет.

„Тајмс“ истиче да Велика Британија не може да пребаци у прве ровове више од десет хиљада војника па због кресања војног буџета није способна да ратује са противником као што је руска армија.

Анализу је споменути центар направио на основи дводневног саветовања на којем су учествовали садашњи и бивши високи официри као и академици.Они су сагласни у оцени да Велика Британија не би могла да одбрани своје савезнике у Источној Европи у случају да их нападне Русија.

Иако се у извештају Центра историјских анализа и истраживања конфликта (ЦХАЦР) ипак каже да Великој Британији не прети напад од Русије упозорава се на то да би британска армија могла бити увучена у неки конфликт.

У августу 2016. „Тајмс“ је писао о тајном извештају британских генерала који су јасно рекли да би у евентуалном сукобу са Русијом армија Велике Британије била брзо поражена. Битански генерали сматрају да данашња руска армија има боље наооружање укључујући ракете и системе ПВО. Осим тога лака оклопна возила које користе Британци су знатно слабија од руских.

У том извештају британских генерала се тврди да Руси имају боље системе за ометања и борбу против беспилотних летилица. Врло је важно и то да су Руси напредовали у кориштењу компјутерских технологија којима могу да ометају противничке авионе који користе системе навођења помоћу Џи-Пи-Ес-а.

За разлику од Британаца, Американци и даље сматрају да је њихова армија супериорна над руском. Амерички часопис „Нешенел интерес“ који се бави војно-политичким анализама истиче да Американци морају буду супериорни над Русијом у радио-електроној борби ако желе да имају премоћ над потенцијалним противницима.

Аналитичари споменутог америчког часописа су свесни да је руска армија данас „довољно снажна“ али верују да је у много чему слабија од америчке.

Крајем јула 2016. командант снага НАТО у Европи Кертис Скапароти је изјавио да је прогрес руске армије на њега оставило јак утисак.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*